Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokrat: Vi måste alla engagera oss i Europa

"Världsfreden kan inte upprätthållas utan konstruktiva insatser mot hotande faror."

Annons

Så inleddes deklarationen den 9 maj 1950, som ledde fram till det som idag är den europeiska unionen.

Fred och frihet är allas människors längtan men inte alla förunnat i vår tid. Vi måste jobba målmedvetet och konstruktivt mot hotande faror för att skapa och bevara fred och frihet. Förhoppningsvis ska vi inte behöva uppleva krig och terror för att inse värdet av fred och samarbete.

Känslan av tillhörighet, att äga och förvalta något gemensamt är inget som kan tvingas fram. I alla mänskliga möten ges möjlighet till fördjupad förståelse av människans livsvillkor. Mångfalden är Europas största tillgång som vi nu alla har möjlighet att upptäcka genom den överenskommelse som ger oss rätt att röra oss fritt inom EU.

Vi som har Europa som vårt hem har en stor utmaning i att väl förvalta den samarbetstanke som proklamerades 1950.

Nödvändigheten av att påminna om att försoning och samarbete är viktiga ingredienser i ett gott samhällsbygge är påtaglig. För att förstå vår samtid och kunna forma vår framtid måste vi försöka förstå något av vår historia. Vi måste också tillsammans omformulera och uppdatera de grundläggande värderingar som är nödvändiga för att skapa ett gott hem.

FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna är det viktigaste dokument som världen enats kring. Den antogs år 1948 och är en djup insikt i människans okränkbara värde. Ingen regim - hur demokratisk den än må vara - skall kunna kränka de mänskliga rättigheter som är nedtecknade i detta dokument.

För att tillsammans kunna bygga ett mänskligt samhälle måste vi försöka förstå denna deklaration och de tidlösa värderingar som utgör dess grund.

Om vi inser värdet av vårt samarbete måste vi alla vara beredda att ta vårt ansvar och engagera oss i våra gemensamma strävanden. Europa är beroende av oss, vårt engagemang och vår tilltro, men vi är även beroende av Europa. Men detta ömsesidiga beroende skall inte upplevas som en belastning utan som en stor tillgång. EU är inte i första hand en union mellan länder utan en förening av människor.

Europadagen är en hyllning till oss som bygger det nya Europa och en uppmaning att väl förvalta de gemensamma värderingar som skapade vårt nya hem. Min vision är att vi alla skall inse betydelsen av vår delaktighet i detta arbete.

Lars Lindén

EU-kandidat, ordförande för Europapolitiska arbetsgruppen för

kristdemokraterna i Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons