Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokrater: Äntligen en värdighetsgaranti i äldreomsorgen!

Nästa år kan vi i Västerås införa en värdighetsgaranti i äldreomsorgen och ett system för att ge kompensation när kommunen inte lever upp till utställda löften.

Annons

Värdighetsgaranti har länge varit ett kristdemokratiskt vallöfte. Nu har vi de övriga tre allianspartierna i regeringen med oss och värdighetsgarantin blir en reell verklighet. Det är en kvalitets- och trygghets-reform, helt i linje med våra kristdemokratiska värderingar.

En nationell värdegrund införs i socialtjänstlagen. Äldre personer ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Så långt möjligt ska man också kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lätt-åtkomlig service ska ges.

För oss kristdemokrater är det en självklarhet att man ska kunna leva sitt liv utifrån den person man är, också när vård och omsorg behövs. Det ska finnas en reell delaktighet i besluten och möjlighet att påverka till exempel hemtjänstens innehåll och utformning.

Vi kristdemokrater i Västerås vill att den lokala värdighetsgarantin ska innehålla en konkret beskrivning av vad äldre personer, deras anhöriga och övriga kommuninvånare kan förvänta sig av de tjänster som kommunen erbjuder inom äldreomsorgen.

Det behövs också ett förtydligande och en konkretisering av hur kommunen arbetar med lagreglerade, nationella krav och hur man arbetar med Socialstyrelsens föreskrifter.

Vi ser att förutom en ökad tydlighet om vilken service man kan förvänta sig, kan en lokal värdighetsgaranti också bidra till kvalitets-utveckling genom att äldreomsorgens medarbetare får en tydligare bild av sina arbetsuppgifter.

Relationen och mötet mellan den äldre och omsorgspersonalen har stor betydelse för den äldre personens livskvalitet. Många situationer i äldreomsorgen ställer mycket stora krav på medarbetarnas förmåga att ge ett gott bemötande och visa empati.

Vi vet att det finns en stor efterfrågan bland äldreomsorgens personal att arbeta med värdegrunds-frågor, det visar erfarenheterna av genomförda utbildningssatsningar. Det kommer att finnas statliga medel till kommunerna för att införa värdegrunden i äldreomsorgen.

Värdighetsgarantin är ett uttryck för vår människosyn; bara för att man åldras upphör inte förmågan och viljan att bestämma själv över sin vardag. Vi är inne i ett perspektivskifte i synen på äldre personer och på åldrandet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons