Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokrater: Det borde göras enklare att cykla – inte svårare

Annons

Västmanlands lokaltrafik (VL) har beslutat att ta bort möjligheten att ta med sig cykeln på landsvägsbussarna i framtiden. Beslutet går stick i stäv med landstingsfullmäktiges beslut om att utreda möjligheterna att förenkla kombinationen cykel och kollektivtrafik.

Det borde gå att ställa krav vid upphandling av bussar att cykelställen ska vara utformade så att de inte försvårar till exempel tvätt av bussen. Det är möjligt att inte många använder möjligheten att ta med sig cykeln på bussen i dag – men hur väl har möjligheten marknadsförts och hur attraktiv har tjänsten gjorts?

Tänk dig att du pendlar med buss. Du bor två kilometer från busshållplatsen och arbetsplatsen befinner sig lika långt från närmaste busshållplats. Du saknar bil och det bästa alternativet är därför en kombination av cykel och buss. Visst kan du köpa en extracykel och ställa den vid busshållplatsen, men det enklaste och minst stöldbegärliga är att du kan ta med dig din cykel på bussen och därmed bli mer fri. Det är denna frihet som vi kristdemokrater vill skapa för medborgarna.

Andra exempel för att förenkla kombinationen buss och cykel, vilka kräver samarbete mellan fler aktörer, är fler och bättre cykelställ vid busshållplatserna, lånecykelkoncept i orterna, uppmuntrande cykelbussaktiviteter i skolan, fler cykelställ vid kommunala arbetsplatser och så vidare.

VL har ett stort ansvar för Västmanlands hållbara utveckling. En hållbar utveckling blir aldrig starkare än dess svagaste länk. Detta gäller självklart även transporter för cyklister och bussresenärer.

Kristdemokraterna vill att det ska vara lätt att transportera sig med alla trafikslag och där spelar cykeln en viktig roll. Det är viktigt att cykeln får en mer central roll för framtidens transporter. Cykeln ger både motion och noll utsläpp till luft, mark och vatten under färd. VL har som offentlig utförare ett stort ansvar för den hållbara utveckling i Västmanland. VL behöver därför bli bättre på att skapa goda förutsättningar för framtidens cyklister – inte sämre.

Den 4 december debatterade Cykelfrämjandet i VLT för att cykelfrågorna hos kommunpolitikerna ska prioriteras redan nu – inför nästa val. De menar att ett stort ansvar vilar på politikerna för att cykeln bättresystematiskt integreras i vårt samhälle. Genom att lyfta cykelfrågan där vi finns invalda kommer vi att dra vårt lilla strå till stacken för att cykelfrågan ska prioriteras högre.

Eric Söderberg

ersättare (KD) i Västerås kommunfullmäktige

Malin Gabrielsson

ersättare (KD) i teknisk produktionsstyrelse, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons