Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokrater: För barnens skull

Vänstern med sin frände socialdemokraterna står samlade inför sitt motstånd gentemot valfrihet för barnfamiljer att välja sin egen väg.

Annons

Man påstår att vårdnadsbidraget skulle vara en fälla för kvinnan. Det är inte första gången den propagandan sätts på pränt och gång efter annan försöker partierna utmåla oss kristdemokrater som ojämlika och kvinnofientliga.

Det är en seglivad och rent ut sagt löjlig myt att kristdemokraterna vill tvinga kvinnor tillbaka till hemmet och dessutom är det en kränkande retorik att vi kvinnliga kristdemokrater vill tillhöra ett parti som är ojämlikt och reaktionärt. Tvärtom är vi övertygade om att kristdemokraterna tillsammans med allianspartierna kan skapa en modern familjepolitik som utgår ifrån varje barns bästa och varje familjs egen vilja.

Vårdnadsbidraget är i grunden en rättvisereform som innebär en möjlighet för föräldrar att tillbringa mer tid med sina barn. Det ger ett litet, men viktigt stöd till de familjer som väljer att själva ta hand om sina små barn eller vill gå ner i arbetstid för att på så sätt få mer tid till barnen. Tid som undersökning efter undersökning visar att familjerna faktiskt vill ha. Under småbarnsåren måste samhället låta föräldrarna prioritera barnen högst, för barnens, för föräldrarnas, för samhällets och för vår framtids skull.

Idag är förskolan den enda accepterade formen av barnomsorg av socialdemokratiska blocket. Vi är inte kritiska till förskolan men ser att styrande bidrag och subventioner gör familjernas handlingsutrymme minimalt. Att välja en annan livsstil än den av staten påbjudna är en omöjlighet för de flesta barnfamiljer den dag då föräldraförsäkringen är slut.

Det finns ett stort intresse att införa ett vårdnadsbidrag. Enligt en undersökning som SVT:s Rapport låtit Statistiska centralbyrån göra, så svarade närmare 20 procent av de drygt 1800 tillfrågade småbarnsföräldrarna att de absolut kunde tänka sig att stanna hemma längre med barnen om de fick ett bidrag. Ytterligare 25 procent svarade att de kanske skulle stanna hemma.

Intressant nog var stödet för ett bidrag störst hos låginkomsttagare. Och vi kristdemokrater kan inte tillräckligt understryka vikten av att Sverige har en politik som uppmuntrar fäder att ta ut sina dagar med sina barn. Och då måste vi arbeta på att förändra attityder på arbetsplatserna, om ekonomiska förutsättningar för män och kvinnor och ökad kunskap.

Kristdemokraterna är drivande i den här frågan även i Västerås stad. I Västeråsalliansens valmanifest stod det att läsa att "De som efterfrågar en barnomsorgsplats ska ges möjlighet att välja den form av barnomsorg som passar familjen bäst". Därför har vi startat en utredning för att se över förutsättningarna för att införa kommunalt vårdnadsbidrag i Västerås stad.

Socialminister Göran Hägglund förbereder just nu en proposition om familjepolitiken, där det kommunala vårdnadsbidraget föreslås uppgå till 4000 beskattade kronor per månad eller 3000 kronor obeskattade.

Visst kan man likt vänsterpartierna argumentera att "ingen kan leva på 3000 kronor", men 3000 är ändå långt mycket mer än de noll kronor som erbjuds idag.

Förhoppningsvis kommer vårdnadsbidraget att bli verklighet från och med 1 januari 2008. Det blir en seger inte bara för rättvisan och mångfalden, utan även för de familjer som vill bestämma själva istället för att överlåta det nöjet åt politikerna.

Solveig Nygren

Ordinarie ledamot förskolenämnden

Malin Gabrielsson

Ersättare ledamot förskolenämnden

Maria Lindelöf

Politisk sekreterare och ombudsman

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons