Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokraterna frigör pengar till mindre barngrupper

Annons

Det blir mindre barngrupper, enligt kommunalrådet Britt Sandström (VLT 3 juli). Bra, det tar vi som ett löfte, då arbetar vi för samma mål! Men Britt, ge oss också löftet att ni inte kommer med ert vanliga argument. Det finns inga pengar.

Att lösgöra pengar ser vi kristdemokrater som ett sätt att redan nu påbörja arbetet med mindre barngrupper. När det gäller kvalitén vill vi först framhålla att personalen inom Västerås förskolor och fritidshem såväl de kommunala som alternativen, har ett oerhört viktigt jobb och de gör ett gott arbete.

Men de framhåller ofta att de stora barngrupperna försvårar att upprätthålla god pedagogisk kvalitet på verksamheten.

Verkligheten är att "Wärnersson-pengarna" styr. Vi måste öka personaltätheten annars får kommunen inte det riktade statsbidraget utan löper risk att få betala i stället.

Men, tyvärr sker inte förtätningen alltid med utbildad behörig personal. Enligt förordningen ska personalförstärkningarna vara "strategiska för att nå en ökad måluppfyllelse". Kommunerna väljer dock själva vilka personalkategorier som är "strategiska för måluppfyllelsen".

Vi motsätter oss påhopp som att vi "för klappjakt" eller vill "straffa barn" till arbetslösa och barn med invandrarbakgrund. Ingenting kan vara mer fel. Britt Sandström vet, att vi i vårt förslag påtalade att barn i behov av särskilt stöd inte skulle beröras av minskad vistelsetid.

Vi vill värna valfriheten och vi anser att vi måste ge föräldrar mandat att vara med sina egna barn. Föräldrarna är viktigast för barnen och vi kan inte se att kvalitetstid med de egna barnen är av ondo - tvärtom! Undersökningar påvisar att det är just tid med sina egna föräldrar som barn i dag saknar.

När det gäller dagbarnvårdarna så är det ingen hemlighet att den socialdemokratiska politiken är, att barn ska ses som elever från ett års ålder och kollektivt pedagogiskt utbildas på kommunala förskolor. Det är bra att Västerås stad ändå bevarat familjedaghemmen. Men, varför blir de bara färre och färre? Finns det någon aktiv marknadsföring för denna barnomsorgsform?

Vi är fullkomligt överens om att barn är olika med skilda förutsättningar och de behöver därför olika resurser utifrån sina egna behov. Men, vi skiljer oss åt på en viktig punkt. Vi vill ge barn möjligheter att bli sedda och bekräftade av såväl föräldrar som personal redan nu. När det gäller barngrupperna i dag är det att ställa överkrav på personalen med de stora barngrupper som finns.

En fråga vi politiker måste ställa oss, oavsett partifärg, är: Kan det vara så att vi i dag, med ökade grupper av barn som mår dåligt, barn i behov av särskilt stöd, ser resultatet av att barn kollektivt, i stora grupper växer upp med mindre möjlighet att som individer bli sedda och bekräftade?

SOLVEIG NYGREN

ELISABET FRIDÉN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons