Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokraterna friserar historien

Annons

I en debattartikel i VLT den 17 juni diskuterar kristdemokraterna Arne Nordberg och Elisabet Fridén vissa utbildningsfrågor.

I artikeln påstår de att socialdemokraterna och vänsterpartiet drev igenom ett beslut att alla som sökte till gymnasiet skulle komma in oavsett om de hade godkända betyg eller inte från grundskolan.

Utifrån det egna påståendet vill de båda kristdemokraterna sedan påvisa att socialdemokraterna och vänsterpartiet inte tar ansvar för elevernas skolgång och studieresultat.

Kristdemokraternas påstående är felaktigt. Kristdemokraterna friserar och anpassar historien för att den ska passa det egna syftet att kritisera motståndarna.

Fakta är att det fördes en diskussion i utbildningsnämnden under mandatperioden 1998- 2002 om att alla grundskoleelever som sökte till gymnasieskolan skulle komma in på sitt förstahandsval under förutsättning att de hade godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matematik.

Orsaken till diskussionen var att en mycket stor andel elever - 9 av 10 elever - då kom in på sitt förstahandsval. När utbildningsnämnden fattade sitt beslut under hösten 1999 var det en enig nämnd som ställde sig bakom förslaget.

Vem som helst kan läsa protokollet och se att även kristdemokraternas representant deltog i sammanträdet och var med om beslutet. Hade kristdemokraterna då haft en annan mening hade partiets representant självklart reserverat sig. Men det finns helt enkelt inga reservationer från kristdemokraterna i det aktuella protokollet.

Och vem satt i utbildningsnämnden för kristdemokraterna vid detta tillfälle? Jo det var samma Arne Nordberg som nu - sju år senare - friserar historien trots att sanningen är att det var en enig nämnd som fattade beslutet i aktuella ärendet. I den kommande valrörelsen ska självklart de olika partiernas argument stötas och blötas mot varandra. Jag tror dock att alla partier ökar i trovärdighet och tjänar på att hålla sig till fakta, i synnerhet när fakta är lätt kontrollerbara.

Lars-Evert Larsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons