Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokraterna vill ha ordning på statsfinanserna

Annons

Biträdande finansminister Sven-Erik Österberg försvarar den 26 juli att småhusägarna betalar en löpande skatt till staten, som fastställs utifrån uppskattade taxeringsvärden.

Inte alltför ovanligt är att det leder till rejäla skattehöjningar i smyg, i år 32 procent i Västerås.

Det drabbar vanligt folk som inte får motsvarande höjning av lön och pension. Att då hänvisa till de särregler som gjort fastighetsskatten ihålig som en schweizerost räcker inte.

Den förkastliga fastighetsskatten går att jämföra med socialdemokraternas så kallade förmögenhetsskatt. Tomträttsinnehavare betalar både fastighets- och förmögenhetsskatt, trots att de inte äger tomten.

De allra rikaste i Sverige har däremot fått fribrev från förmögenhetsskatten.

Mot detta står Allians för Sveriges förslag att slopa fastighetsskatten och införa en låg årlig avgift till kommunen. Kristdemokraterna vill också för att få ordning på statsfinanserna höja reavinstskatten.

Det är lättare att betala skatt när man har pengar i handen än när man inga har. Österbergs påståenden om att LO-medlemmar skulle drabbas av det är naturligtvis taget ur luften. Läs på, Sven-Erik Österberg, och jämför så finner du, precis som Villaägarna, att kristdemokraternas förslag ger mest i portmonnän för västmanländska villaägare.

Sven-Erik Österberg försöker skrämmas med en borgerlig valseger. Han glömmer dock att berätta om vad vänsterns tolv år vid makten lett till.

Oförutsebara skattehöjningar för låg- och medelinkomsttagare, rekordstort utanförskap med över en miljon människor utan jobb, stigande ungdomsarbetslöshet, straffskatt på flyg som gör västeråsare arbetslösa, fler fattiga barn, elever som inte klarar kunskapskraven och färre platser i äldreomsorgen under senare år.

Inför valåret skuldsätter vänsterkartellen svenska folket, utan tanke på de räntehöjningar som lär bli följden. Samtidigt tappar Sverige i tillväxt, jämfört med till exempel Finland.

Allians för Sverige har presenterat en annan väg med avskaffad fastighetsskatt, nya riktiga jobb och kunskap i skolan. Ett gemensamt valmanifest kommer så att väljarna vet vad en röst på oss innebär. Motsvarande blir det knappast från socialdemokraterna och stödpartierna.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons