Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristina Grönwalls Bengtsson: Vad är planen för ensamkommande?

Annons
Svårt läge för ensamkommande.Foto: TT

I september 2015 gick jag en kurs för gode män som tog uppdrag för ensamkommande ungdomar. En god man som varit med länge berättade att ungdomarna som kommer från Afghanistan är de bästa som landet har. En klan kan gå samman och betala för att en ungdom ska få komma till Europa och få en bättre framtid. Nu har jag egna erfarenheter. Så lätt är det inte att få uppehållstillstånd. Det krävs betydligt mer än så.

Av smugglarna fick de höra om landet Sverige där man får bostad, pengar, mobiler och allt vad man kan önska sig, ett land som flyter av mjölk och honung. Förväntningarna var betydligt högre än vad verkligheten visade sig vara och det är i sig ett problem. Svikna förväntningar slår gärna tillbaka.

Förväntningarna var betydligt högre än vad verkligheten visade sig vara och det är i sig ett problem. Svikna förväntningar slår gärna tillbaka.

Om man kommer hit som 16-åring (yngre eller äldre) så har man inte mycket tid på sig att klara av hela grundskolan och sedan påbörja ett nationellt program på gymnasiet. En del klarar det och det är imponerande. Våra ungdomar kan i princip bo hemma hos föräldrarna resten av livet. När de ensamkommande som fått uppehållstillstånd fyller 18 måste de själva ordna med bostad och klara sig själva med hjälp av försörjningsstöd om de inte kan få ett arbete och vem kan få det utan utbildning.

Svartjobb? Klarar man av att gå i skolan varje dag utan ogiltig frånvaro för att få studiestöd och samtidigt arbeta? Och var kan de hitta en bostad?

Hur tar vi hand om de som hamnar utanför samhället, utan bostad och pengar? Vi har redan svenska medborgare som är hemlösa. Vi har redan en hel del ensamkommande ungdomar i Västerås som fått avslag på sin asylansökan som är hemlösa.

Jag läste en notis i VLT för ett tag sedan att nu har den öppna droghandeln försvunnit från Vasaparken. Det är klart den gjorde när det blev kallt. Det betyder inte att droghandeln har upphört, den har bara flyttat inomhus någonstans.

Jag är god man till två ungdomar som skulle behöva utredas för neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Den ena för att få uppehållstillstånd och den andra med uppehållstillstånd för att kunna få den hjälp han behöver för att bo och leva i Sverige.

Hur få en tid till BUP när det redan är milslånga köer? Jag sliter mitt hår. Miljöpartiet vill bygga ut vården. Hur och med vilka pengar?

Hur få en tid till BUP när det redan är milslånga köer?

Istället för integrering ökar klyftorna mellan dem som har och de som inte har utbildning, jobb och bostad. Karl Beijboms krönika 31 januari i VLT tar upp den misslyckade integrationspolitiken. Nu måste våra politiker lösa den situation vi hamnat i och det är bråttom. Inte bara nationellt utan i högsta grad även lokalt.

Erk du! Maja du! Var ska vi ta’t? En högst berättigad fråga när samhällsservicen urholkas, vården går på knäna och i skolan är det kaos och nu tillkommer kostnaden för de ensamkommande ungdomarna som ska påbörja sina liv i Sverige.

Många kommer att bli en tillgång i framtiden men just nu är de bara en kostnad. Nu är det dags att sluta stoppa huvudet i sanden och låtsas att problemet inte existerar. Problemet existerar, så vad är planen?

Kristina Grönwalls Bengtsson

Läs mer:

Debatt: MP: Återgå till tidigare flyktingpolitik

Ledare: Lär av våra nordiska grannländer i stället för dessa tvära kast

Debatt: Socialarbetare: Migrationsverket har tappat bort barnperspektivet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons