Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriv: Gör alla vårdenheters bokföring offentlig

Annons

Landstingsstyrelsens ordförande Magnus Edlund (m) skriver i VLT den 26 oktober att landstinget sedan länge misstänkt att vissa privata vårdcentraler skapat stora vinster genom att snåla på vård och att detta får inte hända igen med alliansen vid rodret.

Men betänk att det var patienterna själva som genom Kriv grävde fram dessa fakta som resulterade i en vårdskandal! Vad gjorde alliansen och vänsterblocket med de misstankar de haft i flera år?

På Krivs eftersnack i Västerås sade Edlund tydligt att landstinget inte har kompetens att läsa bokföring, men han kanske inte menade det. Dock måste partierna i landstinget ha kompetens att förstå att möjlighet till att läsa årsbokföring från samtliga vårdcentraler måste finnas.

I dag vet vi att de nio som ingår i Praktikertjänst mörkar sina individuella vinster och uttag. Vi kräver transparens. För en fungerande demokrati måste olika intressegrupper kunna gå in och undersöka misstankar i den offentliga välfärden även om landstinget själv inte kommit på idén.

Vi har dessutom visat att vi genom vår frustration är synnerligen kompetenta till detta och borde ses som en tillgång.

Så mitt råd inför nya avtal är: se till att alla vårdenheters ekonomiska redovisning blir offentlig. Detta gagnar inte bara oss patienter utan medför även att den privata vården kan växa och inte behöver misstänkliggöras.

Owe Radetjärn

Kungsör

för nätverket Kriv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons