Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRIV: Stärkt patientmakt - om vi väljer aktivt!

Annons

Barnet, som såg och uttalade sanningen om Kejsarens nya kläder, fick alla att se lögnen. Kalla Fakta, som uttalade sanningen om vårt förra familjeläkarprogram, fick länets medborgare att se hur skattepengar medvetet omvandlades till privata vinster, och inte till det pengarna var avsedda för: En god och likvärdig vård för alla länsbor.

Hur har denna plundring möjliggjorts frågar KRIV och sannolikt mången annan länsbo? Det handlar om pengar som i dag skulle kunna användas på ett mer rättfärdigt sätt när nya sparbeting står för dörren.

KRIV, patientnätverket som tog fram uppgifterna till Kalla Fakta, har krävt att en skandal liknande den som drabbade oss

i förra avtalet, enbart kan undvikas med tydliga kontroller och redovisningar. Trots detta vägrar de styrande att kräva transparens i familjeläkarenheternas ekonomiska redovisningar. Vi hoppas dock att de kvalitativa kontrollsystemen som ska införas blir säkrare än det förra, som inskränkte sig till godtycklig kontroll utförd av en tjänsteman.

Ingen medborgare torde ha missat att det vid årsskiftet inträdde ett nytt familjeläkaravtal. Ett avtal som är tänkt att ge fler länsbor en god primärvård. Det bygger på antagandet att konkurrens ger bättre vård. Medborgarna styr efterfrågan. Men har landstinget mött upp och ackrediterat tillräckligt många vårdgivare för att en konkurrenssituation ska uppstå? Kan

medborgarna verkligen välja fritt?

I det aktiva valet som västmanlänningarna nu ska göra är det viktigt att alla får rätt information om hur vårdcentralerna kommer att arbeta. Vi väljer ju inte längre en enskild doktor utan en vårdenhet med alla dess medarbetare och samarbetspartners.

KRIV har i dagarna gått ut med ett frågeformulär till samtliga vårdcentraler i länet om personalsammansättningen, vilken vårdservice de erbjuder och hur de kommer att samarbeta med andra aktörer som sjukgymnaster, naprapater, kiropraktorer, arbetsterapeuter och beteendevetare. Likaså vill vi veta om de kommer att ställa upp med ekonomiska redovisningar vid förfrågan från Landstinget och andra. Denna undersökning kommer att redovisas på vår hemsida www.kriv.se i slutet av mars. Vi hoppas den ska vara till hjälp när västmanlänningar gör sina aktiva val.

Genom KRIVs fortsatta arbete, som är fritt från alla tänkbara kopplingar till politiker eller tjänstemän, hoppas vi att

patienternas makt ska stärkas och att pengarna i vården verkligen används till det de är avsedda för.

Eva Alden-Luthman

Owe Radetjärn

KRIV (Nätverket för kvalitet och rättvisa i vården)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons