Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronobergsmodell kan minska gatuvåldet bland unga i Västmanland

Valborg är en av de större festhelgerna under året. Många ungdomar dricker alkohol för första gången och antalet berusade ungdomar är stort. I och med det ökar också risken att de hamnar i våldssituationer.

Annons

Under förra året gjordes 173 polisanmälningar där polisen i Västmanland hade att utreda brott där ungdomar i åldern 15-17 år utsatts för gatuvåld.

Det är föräldrars ansvar att se till att deras barn inte blir berusade och råkar illa ut, men som alla tonårsföräldrar vet är detta ofta lättare sagt än gjort. Därför är det positivt att polisen utvecklat en modell som innebär att de aktivt och systematiskt arbetar för att förebygga att ungdomar upp till 20 år berusar sig på stan och hamnar i våldssituationer.

Den så kallade Kronobergsmodellen har som utgångspunkt att det ska bli svårare och mindre lockande för ungdomar att dricka alkohol ute på stan, dels genom ingripanden mot dem själva, dels genom ingripanden mot langare. Modellen är avsedd att användas vid alla tillfällen när polisen möter ungdomar som är i kontakt med alkohol, inte bara under stora festhelger.

Kronobergsmodellen prövades i sju polisområden under 2008 och försöket har vetenskapligt utvärderats av Brå. Vi ser resultaten som mycket lovande. Antalet ungdomar som besökte sjukhus för alkoholförgiftning minskade tydligt i de områden som mest systematiskt följde modellen, det vill säga Sundsvall, Karlstad och Nacka. De anmälda våldsbrotten bland unga ute på stan minskade också tydligt i dessa tre polisområden, alternativt visade en klart mer positiv utveckling än i övriga länet. De goda resultaten går också i linje med polisens bild och bilden från andra yrkesgrupper som har kunskap om läget ute på stan.

Polisen ska enligt modellen aktivt söka efter ungdomar som har alkohol och hälla ut den de hittar. Om ungdomarna är omyndiga ringer polisen direkt på platsen upp deras föräldrar och ber dem komma att hämta sina barn. Finns det andra ungdomar under 18 år med på platsen rings även deras föräldrar upp, eftersom det finns en risk att även dessa ungdomar kommer att berusa sig senare under kvällen.

Bilden polisen fått när de kontaktat föräldrarna är att de flesta är tacksamma. Det har gjort föräldrarna medvetna om att de behöver ha bättre koll på vad deras barn har för sig under helgkvällarna och de tycker att de fått hjälp av polisen i att förmedla samhällets regler när det gäller alkohol.

När polisen arbetar enligt Kronobergsmodellen skriver de en polisanmälan om brott mot alkohollagen varje gång de ingriper mot en tonåring som bär på alkohol. Med denna dokumentation och frågor till ungdomarna om hur de fått tag på alkoholen, hoppas de få bättre underlag att hitta misstänkta langare, och allra helst ”storlangare”.

Allt talar för att detta är en bra modell och Rikspolisstyrelsen kommer att verka för att den införs i hela landet. Förhoppningsvis bidrar det till att det om ett par år är färre ungdomar som behöver uppsöka sjukhus för alkoholförgiftning på exempelvis Valborgsmässoafton och färre ungdomar som hamnar i våldssituationer.

Jan Andersson

generaldirektör

Agnes Alm

utredare

Brottsförebyggande rådet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons