Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kudryk (v): Rättvis handel?

Som framgår av en artikel på nyhetsplats i VLT den 7 december diskuterades frågan om att göra Västerås till en Fairtrade City under december månads sammanträde med kommunfullmäktige.

Annons

Jag hade ställt tre frågor till en av majoritetens representanter för att få svar på om man arbetar vidare med denna självklara diplomering.

Tyvärr gav VLT:s artikel inte en helt korrekt bild: den moderatledda majoriteten var inte enig. Trots påtryckningar från mig under debatten ville inte folkpartiet svara på frågan om huruvida man tycker att rättvis handel och Fairtrade City som koncept är någonting positivt.

Fairtrade City är en internationell diplomering som innebär att kommuner tydligt visar sitt engagemang för en socialt hållbar konsumtion. Man förbinder sig att leva upp till vissa kriterier vad gäller upphandling, aktivt informationsarbete och ett utbud av socialt hållbara produkter i butiker och på arbetsplatser. På det sättet kan en kommun ta aktivt avstånd från saker som barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden i utvecklingsländer.

Att västeråsarnas skattemedel inte ska gå till att gynna exploatering av arbetare i fattiga länder är nära nog alla överens om. Under kommunfullmäktige avkrävde jag, som sagt, svar på frågan om hur man ställer sig till rättvis handel inom majoriteten och fick tydliga och positiva svar av alla förutom folkpartiet, som av någon outgrundlig anledning vägrade svara.

Så länge folkpartiet inte tydliggör en annan uppfattning kan deras tystnad bara tolkas på ett sätt, nämligen att man tycker västvärldens, och därigenom potentiellt även Västerås, utnyttjande av exempelvis barnarbete är helt ok. Jag hoppas verkligen att jag har fel!

Stefan Kudryk

ledamot av Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons