Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur slår bättre än idrott

Annons

Teknikstaden San José i Kalifornien har namn om sig att vara litet tråkig. Ungefär som Västerås.

Nu vill San José ändra på sig. San José ligger mitt i Kaliforniens industribälte. Precis som Västerås ligger mitt i det svenska. San José ligger ungefär en timmes resa från Kaliforniens kulturcentrum San Francisco. Alldeles som Västerås ligger en timme från kulturen i Stockholm. San José har liksom Västerås påtagliga inslag av folk från andra länder med egna kulturer och egna språk. Ingen av städerna har hittills gjort särskilt mycket av den tillgången.

Båda städerna har i stället namn om sig att vara ganska trista med enformiga stadskärnor och en präktig men träig livsstil. Unga människor med framåtanda och fantasi som kan driva en stad framåt drömmer inte om att slå sig ner i San José mer än de drömmer om att få komma till Gurkstan.

Eftersom San José är omgivet av högteknologiska företag - en del världskända, andra kanske på väg att bli det - har det varit naturligt för de styrande att länge köra hårt med sin teknikprofil för att locka duktigt folk att flytta hit. Västeråsare kan känna igen sig från teknikutställningarna i ABB Forum och resonemangen om ett elektricitetsmuseum nere vid sjön.

I San José har huvudnumret hittills just varit ett teknikmuseum. "Bygg din egen satellit", "Vandra på månen med astronauterna" ropar museet för att locka skolklasser och vuxna.

Allt är rent och snyggt. Men nu, efter flera år, inte särskilt upphetsande. Teknik är inte längre en lika stark publikmagnet.

En färsk undersökning visar tvärtom att sex av tio företagsledare i San José-området anser att deras möjligheter att få tag i kreativa medarbetare har minskat i jämförelse med andra teknikcentra som Seattle längst uppe vid Stilla Havskusten där Microsoft ligger, Houston i Texas och Minneapolis i Mellanvästern.

Företagarna lägger skulden på ett trist city och ett svagt kulturutbud. Kultur betyder med andra ord inte längre dyra praliner för välbeställda utan har blivit en fråga om ekonomisk utveckling. Utan kulturell omväxling inga konkurrenskraftiga företag.

Men idrott är också kultur, invänder flera inom näringslivet och politiken i idrottsstaden Västerås. Det låter sig sägas och San José är lika stolt över hockeyspelarna i San José Sharks som Västerås över VIK och VSK. Men det visar sig nu att endast 27 procent av företagsledarna i San José anser att elitidrotten är viktig för att locka dit kvalificerad arbetskraft.

Dessa och andra undersökningsresultat medför nu att politikerna i San José börjar ta tråkigheten på allvar och försöker lägga om kurs. Särskilt som även den breda allmänheten har börjat ställa krav på en kulturell uppryckning.

Två spår i San Josés förändringsplaner har ett särskilt intresse för Västerås:

l Spår nummer 1: 1970 ropade industrin och politikerna: Mer matematik och fysik i skolorna! Kravet att skolorna skulle ha lärare som var utbildade i kulturämnen ströks. I dag, mer än 30 år senare, kräver 90 procent av allmänheten i stället att musik, konst och teater ska vara obligatoriska för alla, hela vägen från förskolan och genom hela gymnasiet.

Detta alltså i en industristad med 900 000 invånare, där många är invandra=re i första och andra generationen som inte har fått värst mycket skola för egen del. Det hör till saken att intervjufrågorna har ställts på spanska och vietnamesiska likaväl som på engelska.

l Spår nummer 2: I stället för den ensidiga satsningen på sin lite tröttkörda teknikprofil försöker San José nu också ta fram sin kulturella mångsidighet. Stöd med pengar, samordning och publicitet som lyfter fram alla våra hemkulturer så som de lever i musik, konst och litteratur.

Här ligger ett dolt kapital, resonerar de som går i bräschen för det nya San José. De flesta förefaller överens om att forskning och företagande är beroende av många olika slags begåvningar och kunskaper. Olikheterna i kulturell och geografisk bakgrund är en förutsättning för nya sätt att tänka och hitta lösningar. Särarterna, den kulturella bredden, blir en styrka som kan locka hit bra arbetskraft från andra håll.

San José är större än Västerås. Javisst, men likheterna är ändå påfallande och lösningarna tror jag också kan likna varandra. Även vi har ett dolt kapital i våra många hemkulturer. De kan sätta färg på Västerås och visa att vi välkomnar idéer och traditioner även från andra håll. Inte för att vi ska vara tjusiga, utan för att mångsidigheten gör oss mer konkurrenskraftiga i jakten på morgondagens talanger. I alla slags yrken.

För det andra: Barn och tonåringar som får lära sig rita, spela och säga svåra teaterrepliker tror jag får lättare än andra att haka på nya idéer, kläcka egna och driva spelet vidare längre fram.

Anders H Pers

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons