Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturarbetare värda både publik och lön

Under Kulturnatten visas en makalös bredd av kulturgestaltning i Västerås.

Annons

Omkring 15 000 västeråsare och andra beräknas flanera mellan evenemangen, och en vanlig kommentar är ”det är nästan kontinentalt, så här borde det vara oftare!” Ett rikt smörgåsbord av talanger - och en källa till stolthet för alla inblandade.

Häromdagen presenterade VLT en imponerande exposé över höstens kulturarrangemang i Västerås, där de flesta invånare borde hitta något för egen smak.

Både lokalt och nationellt blir kulturens roll i samhället allt hetare, inte minst genom det livliga remissarbetet kring Kulturutredningen, som nu på måndag läggs fram som proposition i riksdagen, där regeringen satsar 60 nya miljoner kronor på de kreativa näringarna.

Delar av utredningen har kritiserats, men i ett avseende kan vi räkna med konsensus, nämligen när det gäller att fördela kulturpengar till regionerna genom den så kallade portföljmodellen. Det blir då länen, eller regionerna, som får inflytande över tilldelade resurser.

Västerås får nästa år en spännande ny arena i det gemensamma Läns- och Konstmuseet i industri-anrika Mimers salar, vilket kan innebära ett miljölyft för både kulturentreprenörer och besökare.

I andra vågskålen finns nedläggningshotet mot Västerås konstskola, som i många år varit ett viktigt drivhus för unga konstnärer.

Kulturarbetare är värda både uppmärksamhet, publik – och rimliga yrkesvillkor.

I en tid när industrisektorn krymper, inte minst i Västmanland, behövs arbetstillfällen inom andra områden. Och en växande kreativ sektor kan fylla en del av det utrymmet. Redan har sektorn passerat byggindustrin i antalet sysselsatta (enligt statistik från sex regioner). Vart tionde företag ryms i dag inom kreativa sektorn, med bland annat turism, media, konst, design, kulturarv och information.

Delar av kulturlivet och dess institutioner måste vara offentligt finansierade för att säkra mångas tillgång till ett kulturutbud, medan andra lever under samma villkor som övrigt entreprenörskap, något som kan kännas ovant i en skapande miljö – men alltmer nödvändigt.

Då behöver både politiker och övriga beslutsfattare, inom privat näringsliv och offentlig sektor, inse att kreatörer är en självklar tillgång - inom både traditionellt kulturliv, publika arrangemang och samhällsplanering.

Att uppleva kultur är bevittnat gott för hälsan. Och att självklart räkna in ljud, ljus, dokumentation, design och konstnärlig utsmyckning – som bara några exempel på uppdrag – kan dessutom visa sig ekonomiskt lönsamt.

Kulturnattens många flitiga och begåvade aktörer arbetar gratis denna generösa natt. Men alla andra dagar och nätter behöver de en lön att leva på.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons