Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturen: Bra för såväl demokrati som tillväxt

Sveriges Kommuner och landsting, SKL, inleder sin kongress i Västerås i dag.

Annons

451 ombud, däribland Elisabeth Unell (m), kommunalråd, Västerås, Carola Gunnarsson (c), kommunalråd, Sala, och Stig Henriksson (v), kommunalråd i Fagersta samlas för att diskutera, debattera, besluta och lyssna till statsminister Fredrik Reinfeldts tal.

Över ett 50-tal frågeställningar ska avhandlas - allt från hemundervisning och skatteutjämning till kommunala turistavgifter. Kulturen nämns bara marginellt. Det är olyckligt av flera skäl. Dels för att kulturen skulle kunna hjälpa Sveriges Kommuner och landsting att nå sitt demokratiska verksamhetsmål, dels för att kulturen är en mycket större tillväxtfaktor än vad makthavare runt om i landet tycks ha insett.

Ser inte landets kommun- och landstingspolitiker kulturens potential? Kanske är det så att kulturen traditionellt har uppfattats som en god, behjärtansvärd - men ack så kostnadskrävande - företeelse. Det är dags att ändra på det.

Vi presenterar kulturen som den resurs den är:

- Folkets hus och parker omsätter i snitt 9,6 miljoner kronor per dag, tack vare anställda medarbetare och ideella krafter.

- Riksteatern har idag - och varje dag - 40 personer som bor på hotell på olika platser ute i landet. Det innebär ordentligt med pengar för många små företag.

- Även på EU-nivå har man insett att kulturen bör äras för mer än dess konstnärliga aspekter. En studie från 2006 visar att kulturen 2003 bidrog med 2,6 procent av EU:s sammantagna tillväxt.

- Kulturen ser till att även små orter lever. Det är attraktivt att bo i en ort med rikt kulturliv. Det tycker både ny arbetskraft och besökare.

- Över hela Sverige ägnar föreningsmänniskor obetalda timmar varje år till att sköta lokaler, köpa in produktioner och genomföra andra aktiviteter. Anslagen till dessa eldsjälar ger mångdubbelt tillbaka.

- Inom Folkets hus, parker och Riksteatern finns tusentals volontärer som affischerar, bär rekvisita, bygger scen och river biljetter för att medborgare i hela Sverige ska kunna ta del av ett brett och engagerande utbud. Skulle deras arbete värderas högre om man satte en prislapp på det?

Om vi till exempel räknar på en av alla föreningar här i Västmanland: Teaterföreningen i Arboga. De får 110000 kronor i bidrag från kommunen. För den investeringen får kommunen tillbaka ideellt arbete som motsvarar en miljon kronor.

Det lönar sig alltså för politiker i såväl kommuner som landsting att satsa på kultur. Varje engagerad ortsbo genererar mängder av pengar till sin ort, till sin kommun, till sin folkpark, sitt Folkets hus eller till sin teaterförening.

Räkna därtill in alla ringar på vattnet: orten blir attraktiv, nya arbetstillfällen skapas och de lokala företagens tjänster efterfrågas av både publik och turnerande artister.

Kära ombud, när ni njuter av underhållningen till middagen i kväll - skänk då kulturen en tanke. Det ni glömde i motionerna, kanske ni påminns om till portionerna?

Vi är medvetna om att tjänstemän på Sveriges Kommuner och landsting arbetar med kulturfrågorna och att de ska presentera sitt arbete i vår. Då vill vi se att de lärt att kulturen är en viktig tillväxtfaktor. Och vi vill se att kommun- och landstingspolitiker i hela Sverige värderar de ideella krafternas engagemang mycket högt.

Lyft upp kulturen på agendan när ni kommer hem till era respektive orter - för medborgarnas, demokratin och tillväxtens skull!

Lennart Derehag

vd, Folkets hus och parker

Birgitta Englin

vd, Riksteatern

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons