Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturengagerad turistnämnd behövs

Västerås har en rik historisk bakgrund med många intressanta kulturobjekt värda att besökas av oss västeråsare och givetvis också av gäster i staden.

Annons

Mälaren med alla öars naturrikedomar har under senaste åren fått ökad uppmärksamhet tack vare den nya båttrafiken, som skapat möjligheter för naturvänner och badlystna att kunna ta sig ut till de vackra öarna för rekreation och naturupplevelser. Det saknas således inte möjligheter att under sommaren i staden och dess närhet kunna njuta av natur- och kulturupplevelser av många slag- men de måste kunna nås.

Vid Mälarstranden i stadens närhet finns två anrika slott med intressanta kulturhistoriska minnen, som kan berätta för ung och gammal om tider som varit. Jag tänker förstås på Tidö och Engsö. I en stad med engagemang för att vilja visa upp sin kulturhistoria så hade det givetvis skapats möjligheter att via kollektivtrafik ta sig till slotten under tider de är öppna för visning. Men ledsamt nog så finns inte den ambitionen i vår stad att samordna visningstider och busstider.

Det går helt enkelt inte för en icke bilburen att kunna nyttja buss för att besöka slotten. Tidöbussen (23A) går hem vid samma tid, som slottets visning börjar och Ängsöbussen (45) går på fredagar då slottet har stängt! Detta är inget nytt. Så här har det varit i många år. Jag har via debattartiklar i denna tidning, som ledamot i tidigare teknik- och idrottsnämnden under flera år och nu som ersättare i kulturnämnden, påtalat detta.

Men inget händer. Samma tidtabell år efter år med tomma bussar gäller. Under åtta veckor 2008 åkte totalt åtta resenärer från Tidö och två från Engsö med buss!

Stadens trafikbeställare fortsätter att titta på och betalar för så gott som helt tomma bussar. Varför görs inget åt detta? Vi ska inte förvånas över att bussekonomin är mager med sådan här planering. Museibuss inom staden finns. Varför inte pröva slottsbussar under veckoslut?

Västerås vill locka till sig turister med olika intressen. För att lyckas i den ambitionen kanske det från och med kommande mandatperiod behövs en turistnämnd, som har engagemang för och kännedom om stadens kulturtillgångar samt med kunnande om hur dessa bäst ska marknadsföras och nås av alla intresserade västeråsare och besökare – även av dem som ingen bil har!

Hans G Erikson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons