Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturfrågorna långt ifrån kokpunkten

Annons

"Jag är så glad", kvittrade kommunalrådet och gav besked om att staden är beredd att gå in i projektet Kokpunkten med många kommunala miljoner för ett äventyrsbad under flera år framöver, visserligen under vissa förutsättningar att projektet i övrigt genomförs i sin helhet.

Visst, ett äventyrsbad är efterlängtat av västeråsarna och det vore positivt om badet och övriga planerade faciliteter i det gamla ångkraftverket kan komma att förljuva tillvaron för oss västeråsare samt locka aldrig sinande strömmar av besökare till staden. Optimist skall man vara och tro på framgång för projektet, men nog finns det en oro i det hela och som får mig att instämma i denna tidnings ledarkommentar om att ett sådant här stort projekt borde vila på fastare grund. Engagemanget för Kokpunkten har från de politiska partierna varit stort och de är tydligen i huvudsak överens om att detta projekt kommer att ha stor betydelse i marknadsföringen av staden och att "sätta Västerås på kartan", som ett oppositionsråd uttryckte det i sin glädje över satsningen.

Nu skall vi inte vara blåögda och tro att enstaka spektakulära projekt har någon avgörande betydelse i arbetet att "sätta Västerås på kartan". Det behövs en mängd satsningar med olika inriktningar för att få stadens nuvarande och kommande in-vånare att känna att Västerås är staden där arbete finns och där också olika fritidsintressen kan odlas under alla årstider. Nu skall i ärlighetens namn sägas att förutsättningarna för ett varierande fritidsliv här i staden inte är dåliga. Den idrottsaktive behöver inte känna brist på möjligheter för olika aktiviteter, den båtintresserade har ett eldorado på Mälaren, skogsmänniskan har inte långt till naturens omväxlande utbud, den kulturbitne hittar de bästa godbitarna i kulturen via musikutbudet på Konserthuset och i stadens kyrkor.

Men hur är det för västeråsaren med intresse för övrig kultur som teater, konst, historia, litteratur? Inte så bra vill jag påstå. Skulle det finnas en karta med städer som är fulla av historiska minnen från kultur och näringsliv men saknar pengar för ett museum för visning av sina värdefulla samlingar, somhar en duktig teaterensemble men i brist på ekonomisk resurs dras med ett magert utbud, som har ett rikt konstmuseum men som lider brist på visningsutrymmen, som har ett innehållsrikt anrikt bibliotek men som tappar besökare, som har en sinfonietta med utmärkt skickliga musiker men som inte kan heltidsanställas, ja, då har Västerås en given plats på den trista kartan. Men där vill vi västeråsare givetvis inte synas.

Västeråspolitikerna kan tydligen samlas till krafttag - när det är valtider. Kokpunkten visar detta och kanske också så småningom med en satsning på Rocklunda. Men varför går det inte att kraftsamlas runt frågor, som rör kulturen i vår stad? Varför är det så tyst i politiken vad gäller kultursatsningar? Initiativen och diskussionerna i kulturfrågor är långt ifrån någon kokpunkt just nu. Man kan inte ens skönja att det sjuder. Finns det något parti som med kraft vill lyfta kulturfrågorna, som för många västeråsare är synnerligen viktiga, i höstens val?

Skall Västerås "sättas på kartan" som en trevlig stad att bo i och för utomstående att besöka, ja, då får kulturen inte försummas och skall i marknadsföringen av vår stad ha en framskjuten plats.

Hans G Erikson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons