Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpolitiker: Bibliotek mer än bara böcker

Annons

Nu har den borgerliga alliansen uttalat sig i VLT om resultatet av 100 dagars styre i kommunen. Vi som representerar oppositionen i kultur-, idrotts- och fritidsnämnden blev väldigt förvånade när vi, den 23:e mars, läste att en miljon extra i anslag till biblioteken presenterades som deras idé. Lars Kallsäby (c) förklarar det som ett utslag av den borgerliga alliansens vilja att -återupprätta boken-.

Vi anser att här behöver det till en bakgrundsbeskrivning, eller rättare sagt en annan verklighetsbeskrivning kring beslutet. Redan 2005 redovisades i biblioteksutredningen för Västerås stad att anslagen till medieinköp till biblioteken halkat efter och man kunde inte hålla den standard som var önskvärd. Man sneglade på hur nivån såg ut i jämnstora kommuner och det rådde politisk enighet om att utöka anslagen framöver.

Inför budgeten 2006 gjordes det första påslaget under vänsterpartistisk och socialdemokratiskt styre. Planerat var även ytterligare en miljons ramökning inför 2007. Den dåvarande kultur- och fritidsnämnden fick detta beviljat.

Efter valet tillträdde dock en ny majoritet som ändrade inriktningen för de här pengarna. I stället för ett öppet medieanslag som bibliotekets personal kunde förfoga över fritt bestämde den nya, moderatledda alliansen att man skulle öronmärka pengarna till bokinköp. Lars Kallsäby kallar det för att -återupprätta boken-. Vi kallar det detaljstyrning.

Vi kan också se det som ett tydligt tecken på en konservativ syn på bibliotekens roll. Ett levande bibliotek är så mycket mer än en plats för böcker menar vi. När nämnden besökte biblioteket i vintras fick vi en tydlig bild av de förbättringar man hade kunnat göra med de extra pengar man fått under dessa två år. Bland annat har man kunnat satsa på ny teknik för utlåning, nya cd-skivor, mera tidningar, både dagstidningar och magasin, och naturligtvis även böcker, både på cd och i pappersform.

Vid det senaste sammanträdet visade det dock sig att alliansens representanter inte ansåg att dessa förbättringar var tecken nog på att satsningen är lyckad. Inför nästa år stoppar man därför ytterligare ramökning i väntan på en utredning. Vi frågade vilka effekter man var ute efter, vad som skulle räknas som goda resultat. Vi fick tyvärr inget tydligt svar på vilka effekter man hoppades på.

Tanken med satsningen var att utöka, bredda och förnya utbudet på våra bibliotek. Den är igångsatt nu. Naturligtvis höjer det kvalitén för alla som besöker biblioteket. Vi ifrågasätter därför starkt att man håller inne med pengarna nästa år och tycker det är konstigt att man inte kan förlita sig på den biblioteksutredning som finns.

Vill man ifrån alliansen ytterligare peta i verksamheten och undersöka huruvida det var rätt sorts litteratur som köptes in?

Har folk verkligen lånat mera eller dög kanske de gamla böckerna lika bra?

Vi uppmanar alliansen att överlåta åt västeråsarna att avgöra om de vill läsa sin litteratur i pappersform eller lyssna på den på bilstereon. Vi hoppas också att den framöver har tillit till bibliotekspersonalens kompetens att avgöra hur de ska använda anslagen och att den har heder nog att inte ta åt sig äran för beslut som förberetts under tidigare majoritet.

Vasiliki Tsouplaki (v)

Marita Öberg-Molin (s)

Ledamöter av kultur-, idrotts- och fritidsnämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons