Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskymning i Västerås!

Annons

Min fru och jag gjorde en musei- runda i Eskilstuna och vi slogs då av vilken skillnad i utbud det är vad gäller upplevelser om man jämför med Västerås.

I Eskilstuna finns ett antal museer. I första hand kan nämnas Faktoriet (industrimuseum), Munktellmuseet (industrihistoria), Konstmuseet, Ebelingmuseet (konstmuseum), Gevärsfaktoriet (vapenmuseum). Vidare finns Lagersbergs Säteri (karolinergård), Rademachersmedjorna och Friluftsmuséet Sörmlandsgården.

Dessutom har man Parken Zoo som årligen besöks av 575 000 (år 2004) personer från hela landet. I anslutning till denna park finns fortfarande Folkets Park kvar och i drift. Man har sedan många år ett mycket välbesökt äventyrsbad som var det förs-ta äventyrsbadet i landet. Det finns en utomhusscen (Sundbyholm) som regelbundet sommartid drar till sig Robert Wells med Rhapsody in rock och många andra evenemang vilka aldrig gästar Västerås. Det finns vidare en speedwaybana och dess-utom en väletablerad travbana (Sundbyholm). Det är fritt ädelfiske i Eskilstunaån.

Vid vårt besök blev vi också positivt överraskade av att man som turist får, via turistbyrån, ett parkeringstillstånd som medger fri parkering i staden under hela besöks-dagen. Har man i Västerås ens tänkt tanken?

I Västerås finns ett relativt nytt konserthus - en satsning som slagit mycket väl ut för västeråsare och andra. Det finns inget industrihistoriskt museum, trots att Västerås har varit och fortfarande är en viktig industristad. För inte så länge sedan tackade man, enligt uppgift, i Västerås nej till ett erbjudande från en privatperson, Bengt Fogelberg, i Stockholm om att få ta hand om den största samlingen i landet av gamla Asea-motorer. Det eventuella äventyrsbadet dras fortfarande i långbänk och många västeråsare åker till äventyrsbaden i Eskilstuna och andra städer. Omvänt torde inga åka till Västerås ens av badskäl. Västerås har Vallby friluftsmuseum men Länsmuseet (som just är länets museum) är stängt med bara kontoret öppet.

Jag var nyligen in på Turistbyrån i Västerås och efterlyste broschyrer över, och tips om, sevärdheter i kommunen och fick en Västeråskarta och en Västmanlandsbroschyr där man i den senare knappt kan upptäcka Västerås. Muntligen nämndes Fritidsbåtmuseet och Flygmuseet. Eks fina Åkerimuseum nämndes inte. Inte heller nämndes, det tyvärr rätt outvecklade, Anundshög där vi trots alla turer fortfarande inte ens sommartid kan erbjuda besökare en kopp kaffe. Nu tycks kaffet vara på gång men det har det varit länge så vi får se.

Från turistbyrån i Eskilstuna fick jag sju(!) innehållsrika broschyrer förutom en stadskarta.

Varför kan vi i Västerås inte ha tillnärmelsevis så många attraktioner som man, sedan många år, håller i gång i Eskilstuna?

Vad säger de styrande politikerna i Västerås och i landstinget? Är oppositionspartierna nöjda? Om ej, vad vill de åstadkomma om man får makten i höstens val?

Lars Erikols

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons