Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungahuset i Saudiarabien vacklar

Annons

Demokratins framtid och sprängkraft ligger hos de saudiska kvinnorna, hävdar Abdel Zgaia.

När vi i Sverige hör talas om Saudiarabien tror vi att saudierna måste leva i överflöd men verkligheten är annorlunda. Förutom prinsarna och klanledarna, shejkerna, lever de flesta i armod.

I mitten på 1970-talet när priserna på oljan tredubblats flöt pengar in i Saudiarabien. Ingen saudier ville arbeta med sina händer. Därför importerades arbetskraften från fattiga länder. Det finns i dag nio miljoner gästarbetare som underhåller och kör den moderna och påkostade infrastruktur som landet byggde.

Alla höga poster som ministrar, ambassadörer, generaldirektörer och bankirer är besatta av prinsar som i de flesta fall saknar kompetens. De tänkte bara på makten och struntade fullkomligt i förändringar som sker inom de flesta samhällen i världen.

Medan de unga männen var intresserade av bilar, prylar, kameltävlingar, älskarinnor och annat hade unga kvinnor, som alltid har levt som slavinnor, utbildat sig.

Kvinnor får inte köra bil, får inte resa någonstans, arbeta eller utbilda sig utan ett speciellt tillstånd från en manlig släkting som fadern, brodern eller mannen. Men den unga generationen av kvinnor vägrade att leva som sina mödrar. Med tålamod och list har de utbildat sig till läkare, ekonomer och även i affärsvärlden.

Idag går 500 000 saudiska unga män och 3 miljoner utbildade kvinnor, urinvånare, arbetslösa. De unga män som växte upp i en miljö där hantverket betraktades som slavgöra var inte beredda på att söka jobb. I brist på arbete och välstånd har dessa unga män bildat en grupp terrorister som vill slopa bort kungahuset.

Bristen på inkomster har förvandlat männen till bödlar. De har fört över sina aggressioner och frustrationer på sina fruar, systrar och även mödrar.

Ett fall som drog uppmärksamhet är den vackra tv-programledaren Rania Al-Baz. Hennes program God morgon Kungariket var mycket populärt. Hon var lycklig till den dagen då en manlig kollega ringde till hennes bostad å tjänstens vägar. Det var hennes man som tog emot samtalet. Då brakade helvetet löst.

Herr Al-Baz gav sig på sin fru Rania och misshandlade henne till oigenkännlighet. Historien skulle ha blivit okänd, eftersom den är vanlig, om inte ett nätverk av saudiska kvinnor informerade om händelsen. När de utländska massmedierna och till och med Al-Watan, en saudisk tidning, berättade om historien, gick Rania till domstolen som såg sig tvungen att avkunna ett straff, en stor nyhet i landet. Herr Al-Baz dömdes till sex månader fängelse och 300 piskrapp offentligt.

Ett annat stort socialt problem som måste lösas är att i Saudiarabien kostar ett bröllop minst 100 000 kronor. De flesta män har inte råd med sådana fester. Därför har 1,5 miljoner unga kvinnor inte en chans att gifta sig.

Kungahuset har haft sina problem förut, som till exempel ockupationen av Al-Kaba moskén i Mecka 1978, men denna gång är det på riktigt allvar. Människor vill ha förändringar men vet ännu inte riktigt hur.

I väntan på svaren har kvinnofrågan blivit ett hett ämne. Kronprinsen Abdallah har sagt att kvinnorna skall ha rätt att ha ett eget ID-kort, ett stort steg för demokratiseringsprocessen i Saudiarabien.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons