Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskap dominerande konkurrensfaktor

Annons

Den som är okunnig är ofri. Den inre styrka, som kunskaper och utbildning ger, är en förutsättning för att kunna leva ett bra, innehållsrikt liv i det moderna samhället. Socialdemokraterna har svikit individerna, dels genom att låta skolan förfalla, dels genom att centralisera makten över kompetensen, i stället för att möjliggöra för varje människa att ta ett eget ansvar för sin kompetensutveckling.

Kunskap blir den allt mer dominerade konkurrensfaktorn. Statistiken är entydig: ju bättre utbildning, desto lägre risk för arbetslöshet. Kraven på arbetskraften växer i kunskapssamhället.

I perspektivet "makt över sitt eget liv" är kunskap också oerhört viktigt.

Den som har en utbildning har en bas som ger större möjligheter att söka vidare i livet. Sverige satsar stora belopp på kunskapspolitiken, men några systemfel gör att utbytet blir mindre än det borde vara.

I Göran Perssons gymnasiereform valdes först och främst kvantitet framför kvalitet; halva gymnasieskolan förlängdes ett år utan att extra resurser tillfördes. En övertro på att alla kan stöpas i samma form ledde till en programutformning som de senaste åren medfört stora avhopp.

Resultatet av den förda skolpolitiken är förödande. En av fem elever hoppar av gymnasiet i förtid. Varje år får cirka 25 000 elever från gymnasiets avgångsklasser underkänt i minst ett av kärnämnena. Skolk och skadegörelse ökar, både i grundskolan och gymnasiet. Rapporterna ökar om lärarbrist och om att det inte går att få tillräckligt med sökande till lärarhögskolorna.

Den arbetsro som skolan saknar tycks ha flyttat till utbildningsdepartementet. Där råder stiltje. I varje fall märker inte omvärlden några reaktioner på den alltmer alarmerande utvecklingen i den svenska ungdomsskolan. Svenska skolor håller inte det kvalitet de borde hålla.

EVIN ESMAILNEJAD (fp)

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons