Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurt Grebner: Finanskris idag - matkris imorgon?

I Barack Obamas tal i samband med hans tillträde som president sade han bland annat beträffande den finanskris vi befinner oss i:

Annons

"Vår ekonomi är allvarligt försvagad som en följd av somligas girighet och ansvarslöshet, men också vårt kollektiva misslyckande med att fatta svåra beslut och förbereda landet för en ny tid".

Det finns säkert många finansexperter som förutsett denna finanskris men på grund av rådande "flockmentalitet" inte vågat ha en avvikande åsikt. De som haft insikt och försökt varna har inte lyckats få något genomslag i medierna då de har haft en, från kollektivet, avvikande åsikt.

Nu riskerar vi en liknande situation när det gäller maten. Matförsörjningen i Sverige idag och många andra länder med industrijordbruk är till mycket stor del beroende av energi för konstgödsel, kraftfoder, medel mot ogräsbekämpning, drivmedel till jordbruksmaskiner och transport etcetera. Den största delen av denna energi baserad på tillgång till billig olja. Vårt behov av olja i dagens samhälle är ofattbart stort och gäller även vår försörjning av mat. Varje kalori mat som ställs på bordet har krävt tio kalorier, till största delen i form av olja.

Anledningen till att vi hamnat här är utvecklingen av stordrift till dagens industrilantbruk för att uppnå låga produktionskostnader och maximal utdelning på investerat kapital. För oss konsumenter har det säkert resulterat i lägre priser. Men också enligt täta rapporter också till priset av en bristfällig djurhållning, som i de värsta fallen kan rubriceras som djurplågeri. Att skylla den här utvecklingen helt på "somligas girighet och ansvarslöshet" är kanske inte rätt men att den har bidragit är det ingen tvekan om.

Med de kunskaper om oljans betydelse för matförsörjningen som vi har är det möjligt att styra om utvecklingen från storskaligt jordbruk till mindre enheter. (Referens: Gunnar Lindstedts bok "Svart jord - Kommer jordbruket att leverera vårt dagliga bröd när oljan sinar?")

Vi kan undvika en kommande matbrist när tillgången på olja avtar/upphör. Men då måste omställningen påbörjas nu till ett radikalt minskat oljeberoende!

Tänk om våra politiker vågade ta de beslut som erfordras redan nu för att börja denna oundvikliga omställning, så kan vi om några år slippa göra ett liknande konstaterande för vår matförsörjning (som Barack Obama gjorde för finanskrisen i sambandet med tillträdet), men som då kommer att bli:

"Vår matförsörjning är allvarligt försvagad som en följd av somligas girighet och ansvarslöshet, men också vårt kollektiva misslyckande med att fatta svåra beslut och förbereda landet för en ny tid".

Kurt Grebner

Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons