Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurt Grebner: Vi kommer aldrig att vinna över naturen

Annons

I trettondagens Eko Special diskuterades finanskrisen av ett antal finansexperter. Målsättningen är att få upp "finanståget" på spåret igen så vi kan leva vidare "business as usual". Och det är naturligtvis deras budskap, de har ju betalt för det! Budskapet var det vanliga "Konsumtion - tillväxt - konsumtion - tillväxt"...

Men hur är det möjligt på en planet med ändliga resurser? Konsumtion och tillväxt kräver ytterligare exploatering av jordens resurser. Vi har hittills på de senaste 150 åren förbrukat en tredjedel av jordens naturresurser varav hälften av den olja som skapats under miljarder år. Den 23 september 2008 hade vi förbrukat det jorden hade förmågan att återskapa under året, den så kallade "Overshoot day".

Hur skulle det vara om vi i samband med den nuvarande finanskrisen började använda pengar som betalningsmedel för varor och tjänster som de ursprungligen var avsedda för och inte som handelsvara? Och då med hänsyn tagen till de naturresurser som används för dessa varor och tjänster.

Om vi inte gör det nu så kommer denna oundvikliga omställning senare och då kommer den att drabba våra barn och barnbarn oerhört mycket hårdare.

Vi kommer aldrig att kunna vinna över naturen även om vi inbillar oss att ett antal tekniska innovationer ska lösa allt. Så länge vi inte respekterar naturen och det livsuppehållande systemet sågar vi av den gren som mänskligheten sitter på. Men det är kanske det vi ska använda vår intelligens till?

Einstein sade inte att allt var relativt. Däremot lär han ha sagt att två saker är konstanta i Universum:

*Ljusets hastighet i vakuum

*Människans oändliga dumhet

Kurt Grebner

Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons