Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnofrid är allas angelägenhet

Annons

Västerås är absolut ingen stad i skräck, som media försöker måla upp, och som vissa externa polisära uttalanden kan göra gällande.

Varje kvinnoöverfall är ett för mycket, men att den situationen skall tvinga oss till extra ordinära mänskliga åtgärder i form av utegångsförbud, inlåsning, pepparspray och en total fokusering på självskydd, är uttryck för absurda tankar.

Istället bör vi alla västeråsare, i större utsträckning än hittills, vistas ute under såväl dagtid som kvällstid och ta del av vad Västerås har att erbjuda.

Det är inte utan att man känner ett visst lyckorus inför tanken, att den stämning och folkfest som råder under exempelvis Kulturnatten, som ringar på vattnet, skulle sprida sig över stadens vardagsliv.

Ut och ta del av alla begivenheter, ung som gammal, kvinna som man, får därför bli en relevant uppmaning i sammanhanget.

I vår vardag får vi aldrig acceptera att en eller flera vilsekomna krimipersoner, på eller utan cykel, inskränker vår vilja till gemenskap och god livskvalitet.

Låt oss som sagt ha roligt tillsammans, och utveckla utelivet, då tar vi udden av eventuella destruktiva kriminella element. Och som brukligt i vårt umgänge iakttar vi normal försiktighet och insikt, samt är observanta på vår egen nykterhet.

Med all tillgänglig respekt för den senaste tidens drabbade, överfallna och kränkta kvinnor, vill jag i knyta an till det faktum att allt för många tjejer och kvinnor i vårt samhälle varje dag upplever mänskliga övergrepp och svåra sexuella kränkningar, och då inom hemmets sfär och väggar.

Ofta rör det sig om systematiska övergrepp, som trots sin betydande individuella dramatik, många gånger tycks förbli osynliggjorda, och av olika orsaker både förljugna och förskjutna.

Om bara en ringa del av den stora massmediala insatsen, men även den polisiära förmågan och analysen, som den senaste tiden visats alla "cykelmän", skulle ägnas åt dessa kvinnors utsatta situation, så vore oerhört mycket vunnet i vår viktiga kamp mot ett samhälle där kvinnor och män har ett absolut lika värde.

Betänk att nästan 50 procent av alla kvinnor i vuxen ålder någon gång utsatts för manligt våld. Detta faktum förtjänar verkligen ett större utrymme i vår vardag, och jag har absolut inget emot att det sker på bekostnad av all text om "cykelmannen".

I ett samhälle där vilsenheten tycks breda ut sig, arbetslösheten, utanförskapet inklusive integrationsproblematiken samt de sociala klyftorna känns påtagliga, kan inte nog poängteras att just kvinnofrid är en angelägenhet för alla.

Kenth Möller

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons