Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren: Ignorera inte människors lidande

Annons

I VLT:s artikel om två prostituerade kvinnor, som publicerades i lördags, framställs prostitution som ett yrke bland andra, något som man väljer att göra. Sanningen är att de allra flesta kvinnor och barn som prostituerar sig gör det till följd av tvång och utnyttjas i en människohandel som pågår världen över.

En artikel av den här typen fungerar som ett rättfärdigande och en ursäkt för män i Västerås som köper prostituerades tjänster. Artikeln signalerar även till kvinnor och tjejer att detta kan vara ett alternativt sätt att tjäna pengar, något som vi anser är oacceptabelt.

Polisen i Västmanland har tilldelats extra pengar för att utreda hur situationen kring prostitution och människohandel ser ut i Västerås, vilket VLT rapporterade i torsdags. Den nyheten prioriterades dock inte på samma sätt som intervjun med kvinnorna, utan hamnade längre bak i tidningen. Att ge artikeln som förhärligar prostitution större rubriker, och mer utrymme, än nyheten om polisutredningen kring prostitution ifrågasätter vi.

Vi motsätter oss inte att prostituerade får komma till tals i VLT. Vi ifrågasätter dock valet av publiceringsplats och de stora rubrikerna. För även om just dessa två kvinnor inte vill bli betraktade som "offer" så är det miljoner kvinnor och barn världen över som är just det, sexslavar fast i människohandel som även förekommer här i landet.

Vi efterlyser en mer nyanserad bild, kanske en röst från någon av alla de kvinnor som far otroligt illa av den här industrin. Det saknas knappast källor till information om prostitutionens baksida. Läs exempelvis journalisten och före detta prostituerade Louise Eeks skildring av myten kring "den lyckliga horan" i boken "Spelat liv" från 2001. Hon säger bland annat att hon under sina år som eskort aldrig mött en prostituerad kvinna som mått bra av sin situation.

Vi kräver att VLT tar sitt ansvar i den här frågan och ger en helhetsbild där man inte ignorerar människors lidande.

Ida Svedlund

Linn Engblom

Föreningen Kvinnohuset, Västerås

Kvinnojouren

Tjejjouren Ronja

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons