Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnoprästmotstånd måste få ett slut

Annons

Det har gått 45 år sedan Margit Sahlin prästvigdes som första kvinna i Sverige. Därmed bör även punkten vara satt för kvinnoprästmotståndet inom Svenska kyrkan.

Ända sedan dess har kvinnoprästfrågan varit ett debattämne. Väldigt många som lämnar Svenska kyrkan anger också att kvinnoprästmotståndet är den viktigaste orsaken.

Svenska kyrkan har dock sedan länge beslutat om en officiell ämbetssyn som inkluderar både kvinnor och män. Men fort-farande finns ett motstånd mot kvinnliga präster som lever kvar inom Svenska kyrkan. Tyvärr kan vi se detta på sina håll även i Västerås och inom Västerås stift.

Nu måste det bli ett slut på kvinnoprästmotståndet. Så här får det inte fortsätta. Det är inte människorna som tänker jämställt som ska lämna kyrkan, utan i så fall några andra.

För mig som kvinna och socialdemokrat är det självklart att kvinnor inte ska bli kränkta på grund av sitt kön.

Om vi inte höjer våra röster så är det samma sak som att vi tillåter kvinno-prästmotståndare.

Nu handlar det om att leva upp till detta. Därför begär vi socialdemokrater att alla kyrkligt avlönade ska ställa upp på den grundläggande principen.

Kyrkovalet söndagen den 18 september handlar väldigt mycket om de värderingar och den människosyn som ska prägla Svenska kyrkans verksamhet åren framöver.

Använd rösträtten om du är medlem ¿ och välkommen att rösta social-demokratiskt om du vill sätta punkt för kvinnoprästmotståndet.

Kerstin Björk

S-kandidat till Önsta församling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons