Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvotering underminerar våra lagar och styrelser

Annons

Kvotering förs allt oftare fram som ett effektivt sätt att öka andelen kvinnor på arbetsplatser och i bolagsstyrelser. I Sverige förbereder nu vänsterblocket ett lagförslag om minst 40 procent kvinnor i aktiebolags styrelser, trots motstånd från såväl politiskt håll som näringslivet. Inte minst har ledande kvinnor inom näringslivet uttalat sig starkt negativt om förslaget. Om förslaget skulle gå igenom underminerar det äganderätten och skadar på sikt hela den svenska ekonomin. Dessutom urholkas själva grundtanken med vad lagstiftning bör användas till.

Äganderätten innebär att varje ägare av ett företag har rätt att bestämma över dess verksamhet, hur företaget ska styras och vilka som ska anställas. När regeringen vill börja detaljstyra styrelsers sammansättning hotas viljan att driva företag i Sverige och i förlängningen därmed mängder av jobb. När regeringen använder lagen som ett sätt att kränka äganderätten handlar det inte längre om att skydda liv, egendom och frihet, vilket är lagarnas uppgift i varje civiliserat samhälle. I stället blir lagen ett instrument för att utöva makt och nå specifika politiska mål, som man inte kan uppnå genom ägarinflytande i dessa företag.

Redan den franske filosofen Frédéric Bastiat på 1800-talet ansåg att när lagar används för att uppnå politiska mål i stället för att skydda frihet, rättvisa och egendom så blir lagen perverterad. Den österrikiske ekonomen Friedrich Hayek var inne på samma spår. Han ansåg att lagar som konstrueras för att uppnå konkreta politiska mål genom att tvinga människor att handla på ett visst sätt egentligen inte ska ses som lagar utan snarare som order, som används för att planstyra organisationer.

Lagar bör vara opersonliga och allmänna regler som ger individer frihet att söka sina egna mål inom givna och förutsägbara ramar, och inte inriktade mot specifika situationer eller individer.

Vi moderater anser att lagförslaget som kräver minst 40 procent kvinnor i företagsstyrelser är ett mycket dåligt sätt att uppmuntra kvinnor att bli aktiva inom näringslivet och ett dåligt sätt att skriva våra lagar. Om lagförslaget skulle bli verklighet riskerar det dessutom att minska kompetensen i företagsstyrelserna. Varje företags styrelse är unik och dess specifika behov kan inte motsvaras av en lagstadgad kvotering. Dessutom, vem med respekt för sin egen förmåga vill sitta i en styrelse på grund av en kvoteringslag?

Anna Hård af Segerstad

Vem med respekt för sin egen förmåga vill sitta i en styrelse på grund av en kvoteringslag, undrar Anna Hård af Segerstad, länskvinnoansvarig för moderaterna i Västmanland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons