Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkor: Råvaror för mobiler ger rovdrift i fattiga länder

Annons
Krigsrisk. Råvarorna i mobiltelefoner kan leda till rovdrift och krig.foto: lina martinsson

I Sverige köper vi varje år över tre miljoner mobiltelefoner. Samtidigt leder produktionen av mobiler till rovdrift på människor och miljö i fattiga, och i många fall krigsdrabbade länder. Under Kyrkornas globala vecka – i år med temat Rättvisa resurser – kräver vi tillsammans med Sveriges kyrkoledare att mobilföretagen tar större ansvar för männi-skorna och miljön i länder som berörs.

År 2007 såldes mer än 1,1 miljard mobiltelefoner och 250 miljoner datorer världen över. Tillväxten märks mest i Afrika och Asien där fattiga länder får tillgång till IT, vilket de är i stort behov av. Men expansionen har också en baksida. Den globala elektronik-industrin använder en stor del av världens värdefulla och sällsynta metaller i tillverkningen av mobiltelefoner och datorer. Många av metallerna bryts i gruvor i fattiga länder där människor ofta arbetar under omänskliga förhållanden, vilket det europeiska nätverket makeITfair uppmärksammat i sina rapporter.

I dag vet vi också att utvinningen av de råvaror som ingår i mobiltelefoner kan förlänga och förvärra våld och väpnade konflikter. I de norra Kivu-provinserna i Demokratiska Republiken Kongo pågår en konflikt som skördat fler offer än något annat krig sedan andra världskriget. Kivu-provinserna är också hemvist för många gruvbolag som utvinner mineraler som tenn, guld, tungsten och coltan, det vill säga metaller som bland annat ingår i kretskort och kondensatorer i mobiltelefoner. Enligt en FN-rapport bidrar inkomsterna från mineralutvinningen till att finansiera striderna, bland annat genom att gruvarbetare och mellanhänder ”beskattas” av stridande grupper.

Med den omfattande globala tillverkningen och användningen följer samtidigt ett ansvar. För att åstadkomma steg i fredlig och hållbar utveckling krävs insatser och påtryckningar från flera olika aktörer. Huvudansvaret för att lösa konflikten i Demokratiska Republiken Kongo ligger hos landets och inblandade grannländers regeringar. Men även gruvbolagen och de marknadsledande mobilföretag som Sony Ericsson, Nokia, med flera är oerhört viktiga aktörer för förändring. Konsumenter av mobiltelefoner spelar också en viktig roll, genom att återvinna begagnade mobiler och ställa krav på återförsäljare.

Under den här veckan, Kyrkornas globala vecka, möts människor i kyrkor och församlingar runt om i Sverige i gudstjänst, bön, samtal om hur vi kan förändra orättvisor strukturer. Som kyrkor och kristna är det vårt uppdrag att stå på de svagas sida och värna Guds skapelse. Under veckan genomförs kampanjer för rättvisa mobiltelefoner runt om i hela landet. Sveriges kyrkoledare skickar ett brev till mobiltillverkare där de uppmanas att på allvar undersöka hur de kan bidra till en hållbar gruvdrift och i förlängningen till fred. Vi i Västerås deltar i kampanjen genom att anordna en insamling av begagnade mobiltelefoner i samband med en ekumenisk ungdomsgudstjänst i Västerås domkyrka onsdagen den 18 november. Telefonerna kommer att överlämnas till en lokal handlare med krav på en mer hållbar och rättvis produktion av mobiltelefoner. Som medborgare och konsumenter med en tro på alla människors lika värde har vi en uppgift att påverka och förändra det vi kan.

Annika Hansson

kyrkoherde, Svenska kyrkan

Daniel Bergpastor, Ansgarsförsamlingen

Lisa Fröberg

komminister, Svenska kyrkan

Arbetsgruppen för Globala veckan i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons