Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkornas globala vecka: Inget blod på min mobil!

Vem är min nästa – min medmänniska? Förr i tiden var antalet personer man kom i kontakt med begränsat till kanske 200 – de som bodde i samma by. I vår globaliserade värld är det mer komplicerat, eftersom våra liv och konsumtionsmönster påverkar långt fler.

Annons
Slutringt. Som konsumenter har vi ett stort ansvar, exempelvis när det gäller att återvinna gamla mobiler och att ställa krav när vi köper nya, skriver debattörerna.

Ett exempel på detta är våra mobiltelefoner, som kräver upp till 30 olika metaller för att fungera. Dessa metaller, exempelvis guld, tantal, kobolt och koppar, bryts av gruvarbetare som arbetar under svåra förhållanden. Det finns omkring 20 miljoner gruvarbetare i världen, varav många tvingas arbeta helt utan skyddsutrustning. I Kongo-Kinshasa jobbar 50 000 barn som gruvarbetare, under stora risker och med låga löner, bland annat med att bryta tantalmalm.

Tantal är en nödvändig beståndsdel i mobiltelefonernas kondensatorer och denna mineral finns bara i Kongo-Kinshasa. Sedan 1998 pågår ett inbördeskrig i landet, där över fem miljoner människor dödats. Orsakerna till kriget är komplicerade, men kampen om naturtillgångar är en viktig faktor. Krigsherrar tjänar pengar på gruvdriften och handeln med mineraler, pengar som används till nya vapen och därmed ger nytt bränsle till konflikten.

Mobiltelefonföretagen har ett stort ansvar för de sociala och miljömässiga följderna av sin verksamhet. I dag märks en ökad medvetenhet om detta, samtidigt som mycket återstår att göra. Det handlar bland annat om att öka livslängden för mobiler, att tillverka dem av återvunnet material, att de ska innehålla mindre miljöfarliga ämnen samt att de tillverkas på ett sätt som minskar klimatpåverkan och ger bättre villkor för arbetare inom hela produktionsledet. Som konsumenter har vi också ett stort ansvar, exempelvis när det gäller att återvinna gamla mobiler och att ställa krav när vi köper nya. Exempelvis kan vi ställa frågor till mobiltelefonföretag och operatörer om vilken hänsyn de tar till etiska aspekter beträffande arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter.

Många konsumenter tror att det är det mobilföretag vars logotyp sitter på telefonen som har tillverkat hela produkten men det stämmer ofta inte. Många av världens mobiler tillverkas i kinesiska fabriker på uppdrag av andra. Missförhållanden i produktionen är vanliga, så som låga löner, orimliga krav på arbetarna, kränkningar av fackliga rättigheter, bristfälliga skyddskläder och olagliga krav på övertidsarbete. Jakten på låga kostnader slår hårt, ofta mot unga kvinnor, som befinner sig längst ner i tillverkningsledet. Organisationen Make it fair har nyligen genom olika rapporter uppmärksammat dessa allvarliga problem i tillverkningsfasen. Vid det kinesiska företaget Foxconns fabriker har tretton arbetare begått självmord i år, på grund av extrema arbetsförhållanden.

Den 15-21 november arrangerar Västerås kyrkor Globala veckan. Årets tema, Skapelse-fred byggs inte med vapen, handlar om hur vi kan skapa fred utan vapen och våld.

Med denna artikel vill vi uppmärksamma makthavare, företag och konsumenter om vårt gemensamma ansvar för fredlig utveckling i världen, där vi ser på varandra som medmänniskor. Det gäller frågor om global nedrustning, konfliktlösning utan våld, ett stopp för svensk vapenexport till länder som ignorerar mänskliga rättigheter och ett ökat ansvar för hur vår elektronikkonsumtion påverkar våra medmänniskor i andra länder. Vi drivs av den bibliska visionen att svärden en dag ska smidas om till plogbillar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons