Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkostyrelseledamot: Stölderna är brott som måste tas på allvar

Annons

För någon vecka sedan besökte riksdagens kulturutskott Västmanland. Under uppskattad ledning av landshövding Mats Svegfors gavs prov på det rika kulturliv och de kulturskatter som finns i länet.

En utmärkt och mycket trevlig visning av Västerås domkyrka erbjöds de gästande ledamöterna. Byggnaden och inventarierna imponerade liksom de många spännande historiska händelser som kan kopplas till miljön.

De flesta guideböcker brukar påminna om den mycket speciella dopfunt som finns i kyrkan. Ett kapell i renässansstil omgivet av ett träskrank. Ett vackert arbete som uppges komma från 1600-talets Lübeck. För vår skull hade låset öppnats och vi fick förmånen att gå in i själva kapellet för att beskåda det konstnärliga arbetet.

Plötsligt när jag går runt dopfunten ser jag att det saknas en figur. Vår duktige guide rycker till vid denna information. Det hade han inte noterat. Han talar med någon annan i kyrkan. Det finns anledning att misstänka att man råkat ut för ännu en stöld. Och det i så fall nyligen.

Våra äldre kyrkor är en viktig del av vår gemensamma historia. Det handlar dels om lokaler som fortfarande efter hundratals år brukas för samma ändamål för vilka de uppförts och dels finns en enorm konstsamling i form av kyrksilver, altarskåp och målningar.

Även om inte alla städer kan visa fram samma speciella miljö som den i Västerås domkyrka kan alla råka ut för det mycket trista att ljusstakar, träarbeten eller andra värdefulla föremål försvinner.

Stölderna är ett hot mot många kyrkors uttalade ambition att ha öppna lokaler vilka välkomnar alla besökare. Finns det inte vaktmästare, guider eller annan personal på plats ser många en låst kyrkport som enda realistiskt alternativ.

Varken polis eller andra rättsvårdande myndigheter verkar heller se speciellt allvarligt på dessa brott. För en tid sedan hittade man en del stöldgods från kyrkor i Norrland på auktioner i Spanien.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) har däremot reagerat. För en tid sedan träffade hon företrädare från Riksantikvariatsämbetet och Brottsförebyggande rådet. Ett konkret förslag är att förbättra dokumentationen om vad som finns i våra kyrkor. Mer kan också göras för själva säkerheten. Det dyraste och mest värdefulla kan tyvärr inte alltid få ligga framme utan endast användas vid speciella tillfällen.

Visst är det glädjande med besökare i Västerås domkyrka. Den är sannerligen värd att ses. Men den som stjäl en snidad träfigur från ett dopkapell eller något annat från kyrkan medverkar inte endast till konstnärlig vandalism utan urholkar allas vår historia genom att förstöra en gemensam miljö. Det är brott som skall tas på stort allvar.

Hans Wallmark (m)

Riksdagsledamot

och ledamot av kyrkostyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons