Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkovalet handlar om värderingar

Annons

Söndagen den 18 september kan Svenska kyrkans medlemmar gå till val ? till den egna församlingen, Västerås kyrkliga samfällighet, Västerås stift och kyrkomötet. Ett kyrkoval som i hög grad handlar om värderingar och människosyn.

Det finns de som ifrågasätter att politiska partier ställer upp i kyrkovalen. Partierna borde hålla sig borta från kyrkan och överlåta verksamheten till dem som är mest aktiva, heter det bland annat.

Men vem eller vilka grupper är det då som ska bestämma vilka värderingar som ska styra kyrkans verksamhet?

Svenska kyrkan kan inte och ska inte vara till bara för de mest aktiva. Kyrkan ska vara en folkkyrka med öppen dörr dit alla är välkomna när man vill eller har behov av det.

Om partierna skulle försvinna från Svenska kyrkan förstår nog alla vilka som får mera makt över kyrkans verksamhet. Bland kyrkans allra mest aktiva finns det fortfarande många som ogillar dagens öppenhet.

Samma grupper är också motståndare till kvinnliga präster, för att inte tala om synen på de homosexuella.

Om dessa personer och grupper får mer inflytande lär kyrkan i framtiden inte vara en stark röst för förtryckta och mot orättvisor, vare sig i vårt eget land eller i andra länder. Och, jag vill att kyrkan ska vara en stark röst, en röst som bryr sig om flyktingbarn och andra som har det svårt, både här hemma och i resten av världen.

Ingen annan nomineringsgrupp bygger sin kyrkopolitik på en lika stark och tydlig värdegrund som den socialdemokratiska.

Frihet, jämlikhet och solidaritet är våra ledord även i kyrkopolitiken.

Inför årets kyrkoval har socialdemokraterna i Västerås tagit fram riktlinjer, "Älska din nästa", för hur partiet vill utveckla Svenska kyrkans verksamheter de närmaste fyra åren. Vi vill bland annat:

* Få ett slut på kvinnoprästmotståndet. Alla som avlönas i Svenska kyrkan ska ställa upp bakom att både kvinnor och män kan vigas och tjänstgöra som präster,

* Äktenskap och partnerskap ska kunna ingås och välsignas i Svenska kyrkan,

* Det diakonala arbetet i Västerås ska få ökade resurser,

* Tillskapa ett forum för kristen/religiös konst och att musik- och körverksamheten utvecklas,

* Religionsdialog och samverkan fördjupas med andra religioner och kulturer,

* Pröva olika former för delaktighet så att fler engageras i församlingarnas verksamheter.

Jag önskar att alla medlemmar i Svenska kyrkan tar ställning till vilka värderingar som man vill ska prägla kyrkans verksamhet åren framöver.

Ett lågt valdeltagande utgör en fara för den demokratiska folkkyrkan. Om inte vi som medlemmar använder vår rösträtt ? ja, då blir det någon annan som bestämmer. Någon annan som kanske har väldigt "mörka" åsikter.

Därför önskar jag att alla medlemmar i Svenska kyrkan noga sätter sig in i vad olika grupperingar i kyrkovalet står för. Och att alla självklart tar aktiv del i kyrkovalet genom att rösta för de värderingar som man tycker är viktiga.

Anders Fröjdö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons