Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L: Bluffmakare (S) och (KD) i äldrenämnden

Saknar ambition att ligga i topp
i äldreomsorg

Annons

Bluffar de styrande i Västerås om hur andra kommuner gör om kön till äldreboenden?

Äldrenämndens ledande politiker är fullfjädrade bluffmakare. Någon annan slutsats kan vi inte dra efter att ha läst inlägget från Solveig Nilsson (S) och Elisabeth Wäneskog (KD) i VLT den 25 mars.

Ordförande Nilsson och vice ordförande Wäneskog har ju länge propagerat för sin idé att slänga ut personer ur kön till äldreboenden om de tackar nej till en erbjuden plats. De har försvarat denna frihetsfientliga linje genom att påpeka att andra kommuner minsann gör likadant.

Från (L) har vi länge försökt få reda på vilka dessa andra kommuner är. Den 25 mars kom äntligen svaret. Nilsson och Wäneskog pekade ut fem kommuner: Göteborg, Malmö, Halmstad, Eskilstuna och Nyköping.

Från L bad vi vår duktiga politiske sekreterare Susan El Hark att kontakta dessa kommuner och dubbelkolla uppgifterna. Och ser man på!

Bluffen är ett faktum. Det visar sig att enbart två av de fem kommunerna har regler som ens vagt liknar dem Nilsson och Wäneskog förespråkar.

I Göteborg, Malmö och Halmstad tycks man tvärtom vara oerhört medveten om att Nilssons och Wäneskogs idéer är olagliga. I fallet med Göteborg är det till och med så att kommunen där för några år sedan ändrade sin policy bort från den linje som S och KD i Västerås förespråkat.

Skälet till ändringen i Göteborg? Jo, att kommunen där blivit uppmärksam på att det var olagligt att kasta ut folk ur kön bara för att de inte ville flytta dit kommunen hade bestämt.Vi måste medge att vi själva blev förvånade när Susan El Hark återrapporterade resultatet av sina undersökningar. Vi kan inte tolka situationen på annat sätt än att Nilsson och Wäneskog dragit en rövare och försökt bluffa. Oerhört märkligt agerat!

I början av 2017 gick äldrenämnden äntligen med på Liberalernas krav att avskaffa den omoraliska och olagliga policyn som införts sommaren 2016. Nu ska förhoppningsvis ingen behöva vara rädd att slängas ut ur kön om man tackar nej till plats.

Problemen för äldrevården slutar dock inte där. I media har vi många gånger kunnat läsa att hemtjänstens medarbetare är så stressade att de måste kissa i skogen. Västerås har månadslånga köer för plats på äldreboende.

Detta står i bjärt kontrast till situationen för tiotalet år sedan. Då fanns ambitionen från den styrande borgerliga majoriteten att inte bara uppfylla statens minimikrav på äldreomsorgen i Västerås. Ambitionen var högre än så - en äldreomsorg med guldkant.

Någon kö till äldreboende fanns inte, och 2008 infördes den dubbla valfriheten inom hemtjänsten, det vill säga att kunden kan välja både vem som ska komma från hemtjänsten och vad som ska göras vid besöket. Denna dubbla valfrihet blev mycket uppskattad och bidrog till att hemtjänstkundernas betyg steg till rekordnivåer.

Idag är uppdraget att spara på allt. Någon ambition att ligga i topp vad gäller kvaliteten på äldreomsorgen finns inte. Pengar ska frigöras till flygplatssatsningar, fisktrappor och spektakulära badhus.

(L) har i budget efter budget lagt mer pengar än S-styret på äldreomsorgen, det skulle verkligen behövas. Men nämnden skulle också kunna använda befintliga resurser bättre.

På grund av oenighet inom styret har våra förslag om att konkurrensutsätta driften av äldreboenden och mötesplatser stoppats. Detta trots att konkurrensutsatta äldreboenden har både högre personalbemanning och högre kundnöjdhet än äldreboenden som drivs av den kommunala utföraren utan upphandling. Att de dessutom skulle drivas med en lägre kommunal kostnad är enbart en bonus.

Det finns en förbättringspotential inom äldreomsorgen i Västerås.

Läs också: Kritik mot styrande för felbeslut

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons