Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L och M: Gymnasieskolorna i Västerås behöver mer resurser

Annons
L och M kritiserar stadshusmajoriteten om gymnasieskolornaFoto: VLT:s arkiv

Majoriteten (S,C, KD, MP) i Västerås stad snålar med de ekonomiska resurserna till gymnasieskolorna. Vi i liberalerna och moderaterna är oroliga över att det ska bli ännu värre med tanke på majoritetens andra misslyckanden: grundskolan i botten, icke fungerande äldrevård, individ- och familjenämndens bristande ekonomiska styrning. Listan kan göras lång.

I debattartikeln från den 16 februari hävdar majoriteten att man inte har gjort någon besparing. Man har kompenserat för ökade priser och löner samt gett ett extra lärarlönetillskott. Men det ger vare sig förbättring eller försämring.

Man satsar dessutom stort på Tranellska gymnasiet (hotell, turism, restaurang, livsmedel) - något som finansieras dels genom omfördelade medel från andra program, dels genom ett underskott i budgeten. Det underskottet måste övriga gymnasieskolor nu täcka under året genom ytterligare besparingar, vilket vi har varit starkt kritiska till. Vi ville att man skulle hitta en annan finansiering för satsningen på Tranellska. Satsningen är också onödig kostsam - samma kvalitet skulle kunna uppnås till en lägre kostnad.

Vi ville att man skulle hitta en annan finansiering för satsningen på Tranellska. Satsningen är också onödig kostsam.

Vi är alla överens om att lärare och rektorer har gjort ett mycket bra arbete under åren. Fram till nu har de lyckats leverera ett bra resultat när det gäller exempelvis måluppfyllelse och andelen elever med examen, även om vi hela tiden måste sträva mot 100 procent.

Återigen har majoriteten inte klarat ekonomin – även för 2017 blev det ett underskott. Majoriteten (S,C,KD,MP) agerar i budgeten för 2018 som bonden som lastade timmer på en kärra som hästen skulle dra – orkar du denna timmerstock orkar du en till. Översatt är majoritetens besked till rektorer och lärare – ni klarar er med mindre resurser.

Vi anser att majoriteten driver en felaktig politik när det gäller våra gymnasieskolor. Från liberalerna och moderaternas sida anser vi att man ska lägga en budget som är anpassad till verkligheten och som ger alla gymnasieskolor möjlighet att utvecklas. Verkligheten är att skolan i alla dess former är kommunens viktigaste uppgift.

Erik Ödmanson (L)

ordinarie ledamot i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd

Anders Duvkär (L)

ersättare i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd

Caroline Högström (M)

andre vice ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd

Carl-Henrik Knutsson (M)

ordinarie ledamot i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd

Patrik Kalander (M)

ersättare i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons