Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

L om brobygge: Låt Borgåsund förbli en idyll

Annons

Utsikt från Borgåsunds Hamncafé.

I sin iver av få upp några stora båtar under någon sommarmånad har kommunalrådet i Hallstahammar, Catarina Pettersson (S), lyckats få med sig andra socialdemokratiska kommunalråd i länet på en uppgörelse om att en eventuell ny bro vid E 18 ska bli 4 meter hög. Innan båtarna når fram till den nya bron måste de passera Borgåsund. Borgåsund är en idyll och har en mycket speciell prägel, man får nästan en känsla att vara på västkusten när man kommer till dit.

I Borgåsund finns två broar, en järnvägsbro och en landsvägsbro. Landsvägsbron byggdes om på 1990-talet. Ingen av broarna är mer än 2,9 meter höga och är alltså ett hinder för båtar som är högre än så att komma in i Strömsholms kanal. Nu vill alltså Catarina Pettersson att regionen skall satsa 50–70 miljoner på en ny bro över E 18 som ska vara 4 meter hög.

Om alla drömmar som Catarina Pettersson har angående kanalens framtid skulle slå in, blir kostnaden för dessa drömmar omkring en halv miljard. Det finns broar ovanför Hallstahammar som också måste byggas om, eller är det bara Hallstahammar som gäller? Då förstår jag inte kommunalråden längs kanalen, som godkänt regionens planer för den nya brohöjden.

Oftast brukar det vara något speciellt inom naturen som stoppar nya projekt, men här är det tvärtom. Det är ett samhälle som är hotat. I dagens tekniksamhälle borde det inte vara svårt att visualisera hur det skulle se ut i Borgåsund med en brohöjd på 4 meter för järnvägsbron och landsvägsbron. En höjning av landsvägsbron är en sak, att höja järnvägsbron är en helt annan.

Låt inte den nya bron vid E 18 bli högre än broarna i Borgåsund och, framför allt, låt Borgåsund vara den idyll den varit i hundratals år.

Sigge Synnergård (L) Kolbäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons