Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagen kräver affärsmässighet av Mälarenergi

Annons

Tack Ragnar Hahn för ditt inlägg den 22 mars. Jag kan, tvärtemot vad du skriver, konstatera att lagen säger att vi som kommunalägt bolag är skyldiga att bedriva el- och fjärrvärmeverksamheten på affärsmässiga grunder med separat redovisning.

Vi kan glädjande nog också konstatera att vi återigen har de tredje lägsta priserna för våra produkter sammantaget av Sveriges 289 kommuner, samtidigt som vi lyckas nå de avkastningskrav som ägarna har åsatt oss.

Sedan Ragnar Hahn gick i pension och slutade på Mälarenergi, har mycket förändrats. En viktig sak är att elmarknaden avreglerades 1996 och för att anpassa spelreglerna för kommunala bolag har ellagen uppdaterats, bland annat den 4 juli 2000. Ellagen, som tar över kommunallagen i dessa frågor, är väldigt tydlig i frågan att verksamheten ska bedrivas på affärsmässig grund.

Hahn påstår att värmesidan får bära mer kostnader till förmån för elsidan, vilket inte stämmer. Det är i allas intresse att kostnader och intäkter hamnar rätt, så att rätt beslut och rätt prissättning kan ske. I ellagens 7 kapitel 2 § står det att "om ett kommunalt bolag bedriver sådan verksamhet som avses i 1 § 1" (anm. Prod av och handel med el) "eller distribution av fjärrvärme, skall verksamheten drivas på affärsmässig grund och redovisas särskild."

Kraftvärme, det vill säga samtidig produktion av el och fjärrvärme, är mycket viktig för Mälarenergi och våra kunder och det vet jag att Ragnar Hahn håller med om. Vi investerar dock cirka 300 miljoner kronor varje år totalt inom Mälarenergi, och dessutom kommer vi inom några år att behöva öka investeringen i ny kraftvärme. Detta ger i sin tur att vi behöver ett bra resultat och kan konsolidera bolaget.

Kenneth Jönsson

VD Mälarenergi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons