Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg inte ned häktet i Västerås!

Annons

Rättssamhället i Västmanland rustas ned. Under senare tid har flera steg tagits och förslag lagts fram som hotar västmanlänningarnas trygghet i vardagen. I våras halades flaggorna vid Tullen i Västerås. Både de som bevakat gränsen och de som arbetat med företag sades upp eller omplacerades.

Allt oftare står flygplatsen i Västerås med de två dagliga avgångarna till London, liksom hamnarna i Västerås och Köping med linjetrafik till exempelvis de baltiska staterna, obevakade. Därmed ökar risken för att knark och annat smuggelgods ska komma in i Västmanland och Sverige.

För att bemöta detta krävs att rättssamhället i övrigt fungerar. Tyvärr leder i stället den socialdemokratiska regeringens politik både till att tullarna försvinner och också på fler sätt konsekvent till att rättsapparaten i Västmanland urholkas.

Västerås är i dag centrum för rättsväsendet i Mälardalen. Ännu finns åklagare, tingsrätt, frivård, polis och häkte. Men den fungerande rättskedjan hotas av förslaget att lägga ned häktet i Västerås och flytta de häktade till Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Häktet i Västerås är redan hårt belastat. För att klara behovet av häktesplatser används fyllericeller i Västerås, Sala, Fagersta och Köping.

Medelbeläggningen på svenska häkten har ökat kraftigt då fler häktas. Häkten har stängts eller inte haft tillräckligt med platser. De allt längre väntetiderna för anstaltsplacering har kritiserats av JO, som i snitt tar emot två anmälningar om dagen om missförhållanden på anstalterna. Nyligen fick svenska häkten skarp kritik av Europarådet för att förhållandena där bryter mot mänskliga rättigheter.

Trängseln både på häkten och fängelser leder till en pressad och stressad situation för både personal och interner. Då är det inte rätt lösning att, som på Hällbyanstalten, samla häktade och fångar på samma anstalt. När besluten om nya fängelseplatser har förhalats av växer också trycket på häktena. Att det sent omsider kanske ska byggas ett nytt säkerhetsfängelse i Västerås är välkommet men innebär ingen förbättring för länet, eftersom fångarna där ska komma från hela landet.

Förslaget att lägga ned häktet i Västerås hotar därmed rättssäkerheten. Att poliser ska agera taxichaufförer och lägga arbetstid på resor kommer inte att leda till att fler brott blir lösta. Betydande arbetstid för poliser, åklagare och advokater kommer att läggas på transporter fram och tillbaka mellan Västerås och Hällby. Det är inte rätt sätt att använda tjänstetid och riskerar att leda till längre utredningstider.

De längre restiderna för utredarna försvårar kontakterna mellan polisen och den misstänkte. Det blir också svårare för åklagare och advokater att smidigt finnas på plats vid förhör. Förslaget är knappast heller effektivt vare sig samhällsekonomiskt eller miljömässigt, med tanke på de ökade res- och transportkostnaderna. Ett fungerande rättssamhälle kräver att häktet i Västerås blir kvar och byggs ut. Tidigare nedläggningar av häkten i landet har också visat sig leda till ökade kostnader för samhället.

När tullen lagts ned och häktet riskerar att försvinna framträder ett oroande mönster. Varför rustas rättssamhället i Västerås och Västmanland ner? Frågan är vilken strategi som socialdemokraterna och stödpartierna har för rättstryggheten? Finns över huvud taget någon?

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons