Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagnerius Rullgård: Trycktätt hus ingen garanti för god värmeekonomi

Annons

I samband med försäljning av nyproducerade hus förekommer ofta uppgift om att husen provtryckts och att påvisad trycktäthet utgör ett gott betyg för husets värmeekonomi.

Att ett hus är trycktätt är naturligtvis bra när det gäller värmeekonomin men säger inget om hur väl eller illa huset är isolerat. Det är isolationen som är den helt avgörande faktorn för värmeekonomin. Men isoleringen ska ju vara utförd enligt gällande bestämmelser och då är en provtryckning ett ytterligare bevis för, att huset har god värme-ekonomi. Ska vara, ja!

Mätningar med värme-kamera på nybyggda hus visar dock alltför ofta att isoleringen inte är vad den borde vara. Foton från värmekamera visar att det ofta förekommer betydande värmeläckage vid hörn mellan väggar och tak och golv samt i husets sockel.

Det finns fall där värme-fotot visar att det helt saknas isolering i delar av väggar och tak. Dessa brister i värmeisolationen beror på bristande kvalitetskontroll under byggnationen och leder ofta till sanitära problem i form av till exempel mögelbildning. Värmeekonomin och värmekomforten försämras väsentligt.

Slutsatsen är att även mätning med värmekamera måste göras tillsammans med provtryckning för att man ska få en rättvisande bild av värmeekonomin. Eventuella brister i isolering och/eller täthet måste åtgärdas och nya prov med godkända resultat måste utföras innan huset tas i bruk. Att i efterhand åtgärda brister i isoleringen är oftast mycket dyrt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons