Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagstadga om avgiftsfrihet för svenska studenter

Annons

Högskoleutbildning ska både bilda dem som studerar och gagna Sveriges möjligheter till tillväxt i framtiden.

Bildningen har kommit på undantag under senare år. Samtidigt är högskoleutbildning en allt vanligare vara i den övriga världen.

Kristdemokraterna har därför i flera år krävt en möjlighet för högskolorna att ta ut avgifter för studenter utanför EES-området.

Det går inte att motivera att svenska studenter betalar utomlands medan utländska studenter får läsa gratis i Sverige.

Den statliga utredningen Advantage Sweden föreslog därför 2000 att högskolorna får möjlighet att ta ut avgift för högskoleutbildning av studenter och doktorander från länder utanför EES.

Utredningsförslaget har väckt stor oro bland studentföreträdare, som sett detta som det första steget mot att införa avgifter fullt ut för studenter i högskolan.

Inte minst har den förre socialdemokratiske utbildningsministern Thomas Östros hällt fotogen på brasan genom att agera vindflöjel.

Efter ett hårdnackat motstånd hette det plötsligt att "för att rekrytera fler utländska studenter bör universitet och högskolor kunna erbjuda studenter från länderna utanför EES utbildning mot betalning." En utredning i denna riktning kommer snart att tillsättas.

Kristdemokraterna förstår oron som detta skapat. I flera europeiska länder har synen på utbildning förändrats.

Det finns en tendens att överge synen att utbildningen kommer samhället till godo.

I flera länder anses den enskilde vara den största vinnaren, vilket betyder att individen ska betala för sin utbildning.

Vi har redan börjat se nackdelarna av detta när pengajakten börjar gå via studenternas plånböcker. Det är en inriktning som kristdemokraterna starkt avvisar.

Högskolors och universitets ekonomiska situation är bekymmersam genom socialdemokraternas och stödpartiernas urholkning av anslagen.

Lösningen är att se över resurstilldelningssystemet som helhet för att kunna återställa högskolans nivåer till rimliga belopp så att utbildning och bildning kan vara av hög kvalitet.

Det största hotet mot avgiftsfriheten i högskolan är att den inte är lagreglerad.

Det betyder att den regering som så önskar kan ändra förordningen och slopa avgiftsfriheten.

Viktigt är därför att avgiftsfriheten för svenska studenter säkras innan avgifter kan tas ut i högskolan.

Kristdemokraterna har i riksdagens utbildningsutskott fått majoritet för vårt krav att lagstadga avgiftsfriheten för svenska studenter. Det är ett steg framåt för studenters rätt till utbildning.

"Varje god idé förkastas för att sedan göras till sin egen." En tes som anammats av både utbildningsutskottet och den socialdemokratiska regeringen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons