Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare utan gränser: Varje minut dör två barn i södra Afrika av Malaria

Oron över svininfluensan sprider sig som en löpeld över världen. Samtidigt finns det bortglömda sjukdomar som varje år skördar miljonstals offer i fattiga länder. Om Västmanlands län hade lika hög barna­dödlighet som Sierra Leone, skulle 3 569 av
länets samtliga 13 366 småbarn aldrig få uppleva sin femårsdag.

Annons

Trots att det finns nya effektiva mediciner och snabbtester, fortsätter malaria att vara den i särklass vanligaste dödsorsaken hos barn under fem år i Afrika. Läkare utan gränser driver därför en kampanj för att uppmärksamma en av världens värsta

humanitära kriser. Det är hög tid att agera.

Att myggan är det djur som dödar flest människor varje år är kanske svårt att föreställa sig. För de flesta av oss är malaria en fråga om att välja malariaprofylax när vi reser på semester.

Den dryga miljon barn som varje år dör i malaria har inte detta val. I många delar av världen är malaria i stället en fråga om liv och död.

Varje minut dör två barn av malaria i södra Afrika. Detta är oacceptabelt. Ett av FN:s så kallade milenniemål är att minska dödligheten hos barn under fem år med två tredjedelar innan 2015. Ska detta mål uppfyllas, krävs att såväl nationella som internationella aktörer agerar. Sverige liksom många andra givarländer och institutioner stödjer internationella initiativ för att

bekämpa malaria.

Tyvärr ser vi som arbetar ute i de afrikanska byarna ännu inte några verkliga förbättringar. I allt för många länder stänger den utbredda fattigdomen ute stora delar av befolkningen från behandling.

I Sierra Leone får endast 12 procent av de barn som misstänks lida av malaria tillgång till effektiv malariabehandling. Patientavgifter och långa avstånd till hjälpen avskräcker människor från att söka vård i de flesta fattiga områdena.

Läkare utan gränsers projekt i Sierra Leone visar dock på möjligheter. Projektet

erbjuder gratis sjukvård i hälsocentren samt i de isolerade områdena på landsbygden. Under förra året kom 400 000 patienter – drygt 1 100 personer varje dag – till våra projekt i Bo, Sierra Leone. Nästan hälften av dessa visade sig ha malaria och fick behandling.

Den goda nyheten är att det både finns effektiva sätt att diagnostisera och behandla malaria. Det finns dessutom en uttalad vilja – både ambitioner och pengar – att kämpa mot malaria. Men för att vi ska se en verklig skillnad måste möjligheten att diagnostisera och behandla med verksamma mediciner bli verkligt tillgängliga för alla, även för de allra fattigaste som också ofta är värst drabbade.

Vi vill att fler barn ska få uppleva sin femårsdag – är det för mycket begärt?

Anneli Eriksson

ordförande för Läkare utan gränser i Sverige

Johan Mast

landansvarig för Läkare utan gränser i Sierra Leone

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons