Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare: Vi inväntar Socialstyrelsens beslut om barnvaccin

Allvarlig pneumokocksjukdom (hjärnhinneinflammation, allmän blodinfektion och infektion i skelett eller leder) hos barn är ingen ny sjukdomsgrupp.

Annons

Sedan några år finns ett vaccin även för små barn. Detta vaccin har inte alltför många allvarliga biverkningar och skulle skydda mot ungefär 70 procent av barninfektionerna

i Sverige.

2006 dog i vårt land fem barn yngre än fem år inom fem dagar från insjuknandet - kanske hade tre av dem inte insjuknat om de varit vaccinerade.

En allmän barnvaccination mot pneumokocker skulle i dag bli betydligt dyrare än den sammanlagda kostnaden för alla övriga vaccinationer, som vi nu erbjuder på barnavårdscentralerna.

Socialstyrelsen utreder för närvarande om pneumokockvaccin ska införas i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Samtidigt diskuteras även andra nya barnvaccinationer, till exempel vaccin mot livmodershalscancer som skulle ges i tidig skolålder.

Ett beslut om vilka nya vacciner som kommer att införas kan förväntas inom ett halvår.

I Västmanland har vi informerat ansvariga landstingsråd, men föreslagit att vi inväntar Socialstyrelsens beslut. Under tiden ska sjuksköterskor och läkare på barnavårdscentralen kunna ge information om vaccinet, men de hänvisar sedan familjen till familjeläkaren.

Jan Smedjegård

smittskyddsläkare

Kerstin Werner

barnhälsovårdsöverläkare

Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons