Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarna har inte varit överens

Annons

Det går inte att passera divisionschefen Lars-Olov Svenssons artikel utan att kommentera den. Man får lätt uppfattningen att den nu avgående politiska ledningen inte brytt sig om de signaler divisionen sänt ut om förhållandena på akutmottagningen. Så är det naturligtvis inte. Vi har tvärtom tagit initiativ till att utreda akutmottagningen. Uppdraget utfördes av förre sjukhusdirektören vid Akademiska sjukhuset, Gudmar Lundquist. Uppföljning av det arbetet fortsätter. Givetvis måste resultatet bli en förbättring av arbetsmiljö och ledning, som den nya politiska ledningen nu får fortsätta.

Det är riktigt att man inte ska vända kritiken mot vårdpersonalen. Men jag förstår varför en del frestas att göra det. När patienter påtalar olika saker kan svaret bli - ring Din politiker. Jag tror inte att detta är vårdpersonalens egentliga mening att bemöta patienter på det sättet. Kan det vara så att sådana signaler ursprungligen kommer från divisionsledningen?

Jag håller helt med divisionschefen om att primärvårdens jourcentral bör finnas inom lasarettsområdet. Det har vi påtalat under alla de år vi haft ansvaret. Men primärvårdsläkare och sjukhusläkare har inte varit överens. Hade de varit det så hade ingenting hindrat dem från att få till ett bättre flöde i akutkedjan.

Jag noterar vidare att divisionschefen talar sig varm för särskild utbildade akutläkare på akutmottagningar. Även det har läkarna sinsemellan varit oense om. Hur skulle det vara om man redde ut det inom professionen på alla nivåer, innan man får det att framstå som om det fanns andra hinder?

Avslutningsvis tycker divisionschefen att akutsjukvården i Västmanland präglas av traditioner och att varje division bara arbetar för sig. Om det är så - vad har divisionschefen i kirurgi själv gjort för att förbättra det samarbetet? Det känns som det finns anledning till litet självrannsakan. Akutmottagningen lyder faktiskt under division kirurgi!

Monika Wilander

Primärvårdsläkare och sjukhusläkare har inte varit överens. Hade de varit det så hade ingenting hindrat dem från att få till ett bättre flöde i akutkedjan, skriver Monika Wilander (v), avgående landstingsråd den 1 november.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons