Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkemedelsverket kammar noll?

Annons

Rekommendationer från svenska myndigheter brukar i regel bli vägledande för branscherna som omfattas av dem. Ofta är de baserade på EU-direktiv, och gäller därför i hela EU. Så är fallet med Läkemedelsverkets rekommendation för hårfärgningsprodukter.

”För första gången finns nu en åldersgräns för hårfärgningsprodukter”, skriver de i en broschyr som riktar sig till allmänheten. Numera har vartenda hårfärgningsmedel en varningstext om att produkten inte är avsedd för barn under 16 år.

För branschorganisationen Frisörföretagarna uppstår en del förvirring kopplat till Läkemedelverkets rekommendationer. Framför allt väcks frågan om vilka åtgärder dagligvaruhandeln ska vidta för att stoppa barn under 16 år från att köpa hårfärgningsmedel.

Ska de likt hanteringen av smärtstillande mediciner förvara hårfärgningsmedel bakom lås eller likt hanteringen av cigaretter förvara dem utom räckhåll för tonåringarna?

Om Läkemedelsverkets rekommendation öppnar för bildandet av en ny profession, en som informerar om den korrekta hanteringen av hårfärgningsmedel på plats i butiken, då blir Frisörföretagarnas yrkeskunnande en utgångspunkt för fortsatta diskussioner.

Likaså aktualiseras frågan hur åldersgränsen på kemikalierna ska hanteras vid utbildning av frisörer likväl som hur praktikanter och lärlingar ska få utöva delar av frisöryrket. Myndighetsutövningen som närmast kan innebära åldersgräns bland konsumenter kan även ställa till stora problem för yrkesverksamma.

En sak är säker, vidtas inga uppföljande åtgärder finns det en risk att Läkemedelsverkets rekommendationer faller platt och varningssignalen till allmänheten bara blir en kosmetisk förändring av något som vi i branschorganisationen Frisörföretagarna redan vet.

Vi vet att farliga kemikalier i hårfärgningsmedel måste hanteras med största varsamhet.

Våra yrkesprofessionella medlemmar har yrkesbevis och utbildning i hårfärgning.

För oss är Läkemedelsverkets rekommendationer gamla nyheter.

Konsumenten ska känna sig trygg i att veta att frisörer kan hantera kemikalier på ett säkert sätt.

Den kunskapen delar vi gärna med oss av, i synnerhet om starka policyer och rekommendationer dyker upp som närmast liknar förbudslagstiftning.

Det gör vi oaktat om Läkemedelsverket avstår från att följa upp hur deras rekommendationer tas emot av allmänheten.

Det är lätt att komma med rekommendationer. Det svåra är att åstadkomma riktig förändring.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons