Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkemedelsverket silar mygg och sväljer kameler

Annons

"Även naturligt kan vara farligt" enligt Läkemedelsverkets chef generaldirektör Gunnar Alvans replik. Men att förbjuda ett nyponpulver som Litozin och att godkänna Artrox (som alternativ till Glukosamin) som enbart får säljas på apotek, är att sila mygg och svälja kameler.

Naturmedlet Glukosamin, utan kända biverkningar, blev snabbt läkemedlet Artrox med ett flertal möjliga biverkningar. Dessutom dubbelt så dyrt för människors egenvård.

Artrox innehåller enligt förpackningen bland annat:

l E 104Kinolingult - där möjlig biverkan är cancer, kliande utslag och allergiska reaktioner.

l E 110Para-orange - där möjlig biverkan är astma, blodkärlssvullnad, cancer, hyperaktivitet, kliande utslag. (Var före EU-inträdet förbjudet i Sverige)

l E 171Titandioxid - där möjlig biverkan är svåra allergiska reaktioner

l E 172Järnoxider - ej kända biverkningar

Att tillverkaren och säljorganisationen eventuellt avseende Litozin annonserar produkterna felaktigt - att de lindrar och förebygger - borde innebära att Läkemedelsverket ingriper mot marknadsföringen, det vill säga under vite förbjuda marknadsföringen och, om ingen ändring sker, förbjuda vidare försäljning.

Litozin är ett nyponpulver, det vill säga ett livsmedel. Ska det också göras om till läkemedel och tillsättas några färgämnen med eventuella biverkningar och säljas för dubbla priset? Är det Läkemedelsverkets policy blir snart apoteken livsmedelsbutiker.

Mervärdesmaten har ju påståenden om att de förebygger vissa enkla sjukdomsproblem. När ingriper Läkemedelsverket?

Nu är det dags att se över Läkemedelslagen avseende "förebyggande" och låta Livsmedelsverket sköta livsmedel. Läkemedelsverket borde arbeta mer med biverkningar - de kostar ju cirka 30 miljarder varje år och en del dödsfall är rapporterade.

Riskerna med att läkemedelsföretagen betalar Läkemedelsverkets kostnader är att dessa företag då kan gynnas. Läkemedelsföretagen har mycket pengar. Utan deras pengar, inget Läkemedelsverk?

Till sist, en fråga till Gunnar Alvan: Vilket är farligast för människors hälsa - det förbjudna Glukosaminet eller nyponpulvret Litozin, naturmedel utan kända biverkningar eller Artrox med ett flertal kända biverkningar?

Vi ska vara tacksamma för läkemedel. De kan i vissa fall vara livsavgörande. Men att förbjuda verksamma, ofarliga naturmedel i egenvården är att gå för långt.

ARNE STÅLBERG KURT SVEDROS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons