Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landerdahl (FP): Väg till Elba saknar realism

Annons
Stöd för båt. Fastighetsnämndens majoritet anser att det vore slöseri med skattemedel att utreda en fast förbindelse till Östra holmen och Elba.foto: vlt:s arkiv

Att handla snabbt kan vara charmigt, att låta bli att tänka är oförnuftigt och att skylla på andra är bara dumt!

Evert Jonsson har nära till slagfärdiga uttalanden. Nu senast anser han det vara ett ” tankeförbud” att fastighetsnämnden inte gick på hans linje att besluta om en utredning av en exploatering av Östra holmen och Elba samt en vägförbindelse till öarna.

Mitt avstamp för att inte följa Jonsson i hans på mötet väckta förslag, är helt enkelt att jag inte vill fylla västeråsarna friluftsöar med hus till en sådan mängd att markpriset bekostar en utfyllnad av Västeråsfjärden med en vägbank mellan Tegeludden och Elba via Östra holmen.

Dessutom inser envar att en vägbank av den storleken kommer att förändra vattenföringen i Hässlösundet och utanför Fågelvik att vassarna blir än mäktigare än de är i dag. Risken är stor att om vägen byggs, det inte kommer att finnas någon vattenspegel i Mälaren utanför de Östra delarna av Västerås annat än utanför Björnö. En tredje aspekt är att det koloniområde och den kommande bebyggelse som vi arbetat med vid Stadsträdgården och på en pir vid Tegeludden inte skulle gå att genomföra. Jonssons vägbank behöver en stor del av ytan. Vilken miljö blir det då för de som bor på Framnäs och Hamre med en starkt trafikerad väg mellan villorna? En fjärde är att båtfolket säkert har synpunkter på att det inte längre skall gå att ta sig österut på Mälaren mellan fastlandet och Elba.

Dessa sakskäl är nog för att inte låta tjänstemän och konsulter lägga ned kanske en månads arbetstid på den utredning Jonsson vill ta fram. De 50.000–150.000 kronor som detta kostar kan användas till viktigare saker.

Min alliansbroder får gärna lägga kreativa förslag, men måste förstå att alla förslag inte är lika bra som de kan synas vara när tanken dyker upp i huvudet.

Jonsson tar i sammanhanget upp vägen till Frösåker – egentligen till Harkie. Här skriver den gode Evert mot bättre vetande när han påstår Alliansen skulle vara avundsjuk på att han gjort upp med de rödgröna om en väg där sträckningen skall gå genom sommarstugeområdena på Kärrbolandet.

Det var på undertecknads initiativ som planerna för vägen från Irsta till Herrgårdsängen (Gäddeholm) togs fram för flera år sedan. Jonsson tycks ha glömt detta. Han undanhåller också VLT:s läsare att redan 2007 togs kontakter med dåvarande Vägverket om att bygga ut vägen från Herrgårdsängen till Frösåker. Dessutom glömmer Jonsson att undertecknad och Elisabeth Unell fick med sig hela fastighetsnämnden vid sammanträdet den 20 september att hos länsstyrelsen omgående begära dispens från fideikommissreglerna så att finansieringen av vägbygget blir löst enligt kommunfullmäktiges beslut.

Evert bör också välkomna att fastighetsdelegationen, där undertecknad ingår tillsammans med de rödgrönas Jazmin Pettersson och Linn Wegemo, beslutat att beträffande vägsträckningen samråda med vägföreningarna ute på Kärrbolandet. Vi låter de boende och inte lokala politiker få bestämma vilken sträckning som är bäst mellan Harkie och Herrgårdsängen. Deras närmiljö påverkas, därför ska deras ord väga tungt. Det är miljöhänsyn i dess rätta bemärkelse och det är demokrati.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons