Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landerdahl: Påståenden om Eskadern utan verklighetsförankring

Annons

Ulla Persson (s) far med flera felaktigheter i VLT den 29 december. "Västeråsalliansen skrev på egen hand utan insyn från oppositionen ett avtal om upplåtelse av fastigheten Eskadern."

I protokollet från Strategiska Fastigheters (VSSF) styrelsemöte den 25 oktober står att styrelsen beslutat att hyra ut del av fastigheten till socialförvaltningen att användas i projektet drivet av Föreningen kring hemlösa samt att vid andrahandsuthyrning skulle styrelsen godkänna sådan. Perssons partikamrater deltog i mötet och röstade för beslutet.

"Tjänstemän fick inte vara med när avtalet upprättades." VSSF:s vd uppdrog åt stadsjuristerna att skriva hyresavtal mellan VSSF och socialförvaltningen. Tjänstemännen fick i uppdrag av sociala nämndernas stab att skriva avtal mellan föreningen och individ- och familjenämnden.

Endast på en punkt av knappt 20 kom tjänstemän och förening inte överens. Föreningen ville ha samtliga 25 rum för boende och inte enbart 14 som projektplanen angav. Den 10 november fanns ingen lösning. Därför möttes tre representanter för föreningen, två från VSSF, undertecknad och Mikael Vilbaste samt fem övriga allianspartiföreträdare söndagen den 11 november. Ändringen som gjordes gav Individ och familj rätt att ge tillstånd för föreningen att använda de elva rum som annars skulle stå tomma.

Vidare skriver hon att jag "har agerat självsvåldigt" Jag godkände i egenskap av ordförande i VSSF justeringen av förslaget då det påverkade hyresavtalets utformning. Villkoret var att VSSF styrelse skulle godkänna saken, vilket skedde den 6 december.

För VSSF saknar ändringen betydelse då bolaget fortfarande hyr ut 25 rum för 650000 kronor per år. Persson anser att "det hela luktar svågerpolitik" eftersom föreningen företräddes av aktiva i allianspartierna. Anklagelsen är orimlig. Hyresavtalet med socialförvaltningen beslutades av VSSF:s styrelse den 25 oktober. Då deltog socialdemokraterna. VSSF får efter ändringen samma hyra. Föreningen får disponera alla 25 rummen, men först efter beslut av Individ och familj och där sitter socialdemokraterna. Har Ulla Persson någon anständighet i kroppen borde hon be om ursäkt eller förklara hur ändringen av förslaget missgynnat bolaget eller hur detta annars är svågerpolitik.

"Den sprillans nya arbetsmetoden" har med all rätt kritiserats av stadsjuristerna Staffan Larsson och Lena Grapp, skriver Persson. I sitt utlåtande den 19 november redovisar de dock enbart att styrelsen i VSSF enligt bolagets vd skall godkänna justering av avtalet vid styrelsemötet den 6 december eftersom det kan utgöra andrahandsuthyrning om föreningen efter Individ och familjs tillstånd får betalt för upplåtelse av lokalerna till tredje man samt att nämnden måste fatta vissa beslut för att avtalet i justerad form skall kunna fungera.

Slutligen hävdar Persson att "de berörda" - däribland jag själv - ska ha skrivit avtal med en tilltänkt föreståndare som ska få bonus om platserna på Eskadern är välfyllda. Jag har varken varit medlem i föreningen eller agerat för denna och kan således inte ha deltagit i något avtalsskrivande mellan den och dess föreståndare. Om något sådant avtal finns bör Persson visa att jag varit delaktig.

Perssons debatt saknar vettigt syfte. Alla förtroendevalda borde stötta utvecklingen av Eskadernprojektet istället för att verka som dess dödgrävare. Individ och familj, där alla partier är representerade, följer projektet och skulle föreningen inte klara skötseln av boendet finns alternativ för driften. Det viktigaste för mig är att de hemlösa slipper sova ute i kylan.

Göran Landerdahl (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons