Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landerdahl tiger om ungdomarnas boende

Vi undrar varför Göran Landerdahl tiger. Har han glömt bort Folkpartiets vallöften om fler billiga lägenheter för ungdomar, undrar Britt Sandström och Tomas östling, gruppledare för socialdemokraterna i fastighetsnämnden respektive byggnadsnämnden.

Annons

I valrörelsen pläderade folkpartiet engagerat för att det skulle byggas billiga hyresrätter i Västerås. Folkpartiet hade även bussreklam om att få fram fler billiga lägenheter för ungdomar.

Sedan valet tiger Göran Landerdahl, ansvarig för bostadsförsörjningen i den nya moderatledda kommunala majoriteten, om var och när alla Västerås ungdomar ska få en egen prisvärd bostad.

Vi socialdemokrater var i princip överens med folkpartiet om att det skulle byggas prisvärda hyresrätter. Men redan före valet varnade vi för att den moderatledda regeringens bostadspolitik skulle leda till negativa konsekvenser främst för hyresrätten. Den förra majoriteten i Västerås stad med socialdemokraterna och vänsterpartiet planerade för att bygga flera hyresrätter. Vårt gemensamma mål är att det ska finnas minst 30 procent hyresrätter i nya bostadsområden.

Ett av byggprojekten som vi planerade var ett hus i kvarteret Kleopatra i ett centralt läge intill Parkhuset vid Övre Kungsgatan. Där skulle det bli 80-90 mindre lägenheter som främst ungdomar skulle ha fått glädje av.

Nu blir det inget bygge av små och prisvärda hyresrätter i kvarteret Kleopatra. Hyrorna blir helt enkelt på tok för höga sedan den moderatledda regeringen snabbskrotat de statliga stöden till hyresrätterna och avvecklat räntebidragen.

Självklart är det inte bara Västerås som berörs av den drastiska omläggningen av bostadspolitiken. I hela landet kommer omkring 6 000 planerade hyresrätter inte att bli av enligt Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens riksorganisation.

Vi socialdemokrater har tagit upp bostadspolitiken i flera debattartiklar sedan valet i september. Framförallt har vi frågat när de billiga lägenheterna för ungdomar som folkpartiet utlovade före valet ska byggas.

Senast ställde vi frågan på debattplats i VLT för tre veckor sedan. Hittills har vi inte fått något svar.

Britt Sandström

Tomas Östling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons