Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygdsministern (C): Ingen giftig mat i Sverige

Annons

Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Åsa Westlund skriver att dioxinfritt kött borde vara en rättighet.

Jag kan lugna Westlund med att det i dag är en rättighet. Om det finns risk för att någon mat, oavsett om den är importerad eller producerad i Sverige, är skadlig för vår hälsa så ska Livsmedelsverket gå in och stoppa att maten når svenska konsumenter. Det tyska kött som nu kommer in på den svenska marknaden innehåller inte dioxin.

Precis som Westlund skriver jobbar EU i dag med att ta fram nya regler för hur livsmedel ska märkas. Regeringen har röstat ja till det förslag som ligger på bordet och som innebär att gris, fågel, lamm och get märks på samma sätt som nötkött märks.

Jag tycker att märkning är ett mycket bra sätt för svenska bönder att berätta om de fina mervärden som det svenska grisköttet har, bland annat i form av gott djurskydd och höga miljökrav.

Men märkning kan också vara så mycket mer. Det kan handla om att korven är gjord på utegris från Småland enligt ett gammal traditionellt recept. Det kan handla om hur maten är producerade eller vilka egenskaper de har. Jag välkomnar alla initiativ som berättar för konsumenten varifrån maten kommer.

Däremot kommer ursprungsmärkning aldrig att handla om att konsumenterna ska välja bort något som är farligt. Ansvaret för att maten är säker ska aldrig ligga på konsumenten.

Det ansvaret ligger på mig och på våra myndigheter och det är vi som ska se till att ingen mat som säljs i Sverige är farlig för hälsan. Vi har därför hårda regler och kontroller för att all mat ska vara sund och säker att äta. Oavsett varifrån den kommer.

Att påstå något annat, vilket Åsa Westlund gör, är ren skrämselpropaganda.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons