Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsorganisationen: Regeringens budget slår hårt mot de unga

När snart var tredje ungdom saknar arbete lägger regeringen en budget som prioriterar skattesänkningar.

Annons

De unga som drabbats värst av arbetslösheten är de som tvingas betala tillbaka de lån som regeringen nu tar för att sänka skatten. Inkomstskatten sänks med ytterligare 10 miljarder kronor – för lånade pengar.

Arbetslösheten drabbar de unga värst. Den borgerliga regeringens politik har gjort att Sverige nu halkar efter övriga Europa. Arbetslösheten i Sverige är högre och ökar snabbare än EU:s genomsnitt och den svenska arbetslösheten är på väg mot elva procent.

Allvarligast är att ungdomsarbetslösheten i Sverige närmar sig 30 procent. I övriga EU är knappt 20 procent av ungdomarna arbetslösa. Ams ser ut att få rätt i sin prognos att var tredje ungdom kommer att vara arbetslös under 2010.

Redan under högkonjunkturen 2006 såg SSU behovet av fler utbildningsplatser och föreslog en satsning på 10 000 nya platser. Först nu när lågkonjunkturen har satt djupa spår i Sverige, och den största årskullen på 20 år (130 000 unga) har lämnat gymnasiet, vaknar regeringen och satsar på 10 000 nya platser.

Samma agerande har drabbat Komvux, där det 2006 fanns 142  000 heltidsstuderande. Förra året skar regeringen ned Komvux till endast 100 000 heltidsstuderande. När arbetslösheten ökar med 100 000 personer, och många av dem är unga, räcker det inte att endast skjuta till 10 000 utbildningsplatser som regeringen nu gör.

Sverige behöver större satsningar på utbildning både gällande högre utbildning och komvux. Sverige behöver ett nytt kunskapslyft.

Regeringen har sedan tidigare tagit bort stöden till bostadsbyggande. Nu konstaterar regeringen att bostadsbyggandet fallit kraftigt och att det även nästa år kommer att handla om blygsamma siffror.

Samtidigt kommer det fortsatt att finnas en betydande efterfrågan på bostäder, inte minst på grund av en stor ungdomskull. Trots detta står regeringen fortsatt fast vid sin politik och föreslår inga investeringsstimulanser för nyproduktion av bostäder.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons