Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingen är dyra och onödiga

Annons

Under de gångna veckorna har vi i flera artiklar i VLT kunnat läsa om det kaos som, inte oväntat, blivit följden av den familjeläkarupphandling och den kraftiga nedrustning av vården som dirigerats av den socialdemokratiska landstingsmajoriteten.

Den 16 mars tar sossepolitikern Anders Teljebäck till pennan för att berätta om socialdemokratiska rådslag om en ny sjukvårdspolitik. Det kan man tycka var på tiden. Den kompassriktningen man tagit ut med den nya stopplagen inger emellertid inga som helst förhoppningar för framtiden.

Teljebäck kritiserar sjukvårdens stora fackförbund, som organiserar majoriteten av den legitimerade personalen och därmed representerar massiva kunskaper om dagens vård, för att de samfällt förkastar den fullständigt nippriga och totalt visionslösa stopplagen, ett epos som bär bland annat Teljebäcks signum.

Han nämner naturligtvis inte att vårdens sammanbrott är ett resultat av det egna partiets tillkortakommande såväl lokalt som nationellt. Som vanligt i politisk retorik försöker han pådyvla motståndarna åsikter de aldrig gett uttryck för.

Teljebäck har uppenbarligen inte läst Läkarförbundets sjukvårdspolitiska program. Där slås fast att vården skall vara solidariskt skattefinansierad och demokratiskt styrd av riksdagen samt lika

i hela landet genom samma skattedebitering för alla.

Spelreglerna skall vara tydliga och vård skall kunna produceras av olika typer av vårdgivare. Beställare och utförare skall skiljas åt.

Sverige är en för liten ankdamm för fyra politiska nivåer. Landstingen som politisk organisation är i sanning den mest umbärliga. De 25 miljarder den påstås kosta kan med fördel i stället gå direkt till vården. Det är nästan lika mycket pengar som Läkarförbundet har räknat ut att det fattas i dagens sjukvård. Har vi inte råd med vård har vi definitivt inte råd med de onödiga landstingen. Detta inses av allt fler även i det statsbärande partiet.

Det är i mötet mellan patient och läkare som, den förhoppningsvis evidensbaserade, vården styrs. Det är här besluten fattas som genererar kostnader. Ordet administro från latin betyder betjäna. Uppenbarligen har man i den tunga överbyggnaden glömt att man har till uppgift att underlätta mötet mellan patient och vårdgivare. En toppstyrd kunskapsorganisation där kompetensen avtar uppåt kan aldrig fungera.

I takt med att omorganisationerna avlöser varandra tycks antalet chefer öka. Det finns snart fler "hövdingar än indianer" som någon uttryckt saken. Det är alltid patienterna och personalen på golvet som betalar priset.

Fokus på trygghet, effektiv verksamhet och personal är bara ord och betyder

i praktiken ingenting. Utvecklingen har ju varit den rakt motsatta trots personalens protester.

Inga ytterligare pengar kommer att finnas konstateras i en artikel i VLT. Minska då antalet pappersvändare, många med gedigen vårdutbildning och erfarenhet, och prioritera vården av sjuka. De skulle säkert räcka för bemanning av något hundratal nya vårdplatser utan någon ytterligare kostnad. Lokaler finns ju i överflöd.

Ingen västmanlänning i behov av kontakt med vården har väl vid det här laget undgått följderna av familjeläkarupphandlingen. Resultatet har förutom mänskligt lidande, givit landstinget dåligt rykte och hittills inneburit en extra kostnad på 25-30 miljoner för skattebetalarna. Slutnotan kommer sannolikt att landa på ett flera gånger högre belopp. Trots skandalen sitter de ansvariga kvar.

Landstingsmajoriteten anser tydligen att det är bättre att patienterna lider än att den överkapacitet som finns i privatdriven vård utnyttjas.

Den enkla förklaringen till att det inte saknas läkare i entreprenördriven sjukvård, vilket framgår av förra veckans reportage i VLT, är att alla beslut fattas på "golvet" av vårdens nyckelpersoner.

Privata sjukhus är helt enkelt mer effektiva eftersom de saknar onödiga kostnadsslukande administrativa överbyggnader vilket bland annat visats

i Simrishamn. Ett sjukhus som de socialistiska politikerna i Skåne följaktligen avser att bomma igen.

Framtidens sjukvård produceras utan politisk detaljreglering, med långsiktiga spelregler, av entreprenörer med hög kompetens och visioner. Endast då kommer pengarna att räcka till god vård för alla.

Oavsett vilket system vi inför kommer människor som vill satsa egna pengar att kunna köpa sig den vård de vill ha precis som i dag. Skillnaden är att om Läkarförbundets förslag blir verklighet så behövs inte det.

Stig Reinholdsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons