Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget debatterar

Annons

Visst är det debatt på landstingsfullmäktiges sammanträden. Så var det även i onsdags, den 23 mars. Men inte på förmiddagen.

Då fick fullmäktige, på sin begäran, information om hur besluten från juni och november 2004 omsätts i verksamheterna. Samtidigt presenterade sig alla divisionschefer. Det gavs också tillfälle för landstingsledamöterna att ställa frågor till divisionscheferna. Ett tillfälle som flera ledamöter använde sig av.

Landstingsfullmäktige sammanträder numera åtta gånger per år. Möten kan inte ses lösryckta ur sitt sammanhang utan följer en årscykel. Landstingsfullmäktiges sammanträden ska innehålla information, utbildning, debatt och beslut. Det råder politisk enighet om upplägget. Innehållet varierar beroende på tidpunkt på året. Men oavsett tidpunkt på året har alla ledamöter möjlighet att på varje fullmäktigemöte ta upp aktuella frågor under ledamöternas frågestund eller genom att ställa skriftliga frågor, interpellationer. I onsdags ställdes och besvarades två frågor och två interpellationer.

Varje år i juni fattar fullmäktige beslut om landstingsplanen, som anger inriktningsmålen och ekonomiska förutsättningar för de närmaste kommande tre åren. Under hösten tas kompletterande beslut om ekonomin, till exempel när det gäller skattesats. I samband med dessa möten tar alla partier fram sina förslag på vad landstinget ska göra och hur mycket det får kosta. Efter debatt och beslut är det landstingsstyrelsens uppgift att göra överenskommelser med divisionerna och se till att fullmäktiges beslut efterlevs. Den aktuella situationen angående överbeläggningar är en verksamhetsfråga som divisionerna har att hantera och rapportera till landstingsstyrelsen.

Landstingsfullmäktiges ledamöter får också information från de fyra utskotten som har det största ansvaret för befolkningskontakterna och förberedandet av inriktningsmålen. Utskotten följer också för fullmäktiges räkning om inriktningsmålen nås. Därutöver får landstingsfullmäktige delårsrapporter två gånger per år om den aktuella ekonomiska situationen och hur landstingsstyrelsen klarar driftuppdraget, och då blir det debatt utifrån detta.

I april är det dags för årsredovisningen för föregående år och revisorernas granskning. Då blir det också debatt.

Karin Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons